|
Gala Wine & Food Noble Night w Warszawie (fot. trojmiasto.pl)
|
W konkursie kulinarnym Wine & Food Noble Night, którego finał odbył się na warszawskim Torze Wyścigów Konnych w sobotę, 21 września, wśród 12 restauracji znalazły się dwie reprezentujące Trójmiasto. Były nimi: Restauracja Tłusta Kaczka z Gdyni i White House Restaurant & Lounge z Sopotu – donosi portal Trójmiasto.pl
W konkursie wzięły udział następujące restauracje:
Aqua Marina (Ostróda, szef kuchni: Jacek Stępkowski), Aruana (Serock, szefowie kuchni: Adam Kotomski , Witek Iwański), Casa Pablo (Warszawa, szef kuchni: Gonzalo de Salas Smith), Delight (Łódź, szef kuchni: Mirosław Jabłoński), Kryształowa (Katowice, szef kuchni: Adam Naziębło), Mare Monti (Zakopane, szef kuchni: Castello Longobardi), Pod Różą (Kraków, szef kuchni: Radosaw Marcińczyk), Smaki Warszawy (Warszawa, szef kuchni: Ben Ashlin), Sunlight (Katowice, szef kuchni: Piotr Nadolski), Tłusta Kaczka (Gdynia, szef kuchni: Tomasz Mrozik), Weranda (Bydgoszcz, szef kuchni: Robert Jarych), White House Restaurant & Lounge (Sopot, szef kuchni: Mariusz Pieterwas).
Finałowe dania przygotowane przez szefów kuchni konkurujących restauracji oceniało jury w składzie: Adam Woźniak, szef kuchni restauracji Mercato w Gdańsku. Pozostali członkowie to: Paweł Oszczyk - szef kuchni w La Rotisesserie (hotel Le Regina w Warszawie), Constant-Michel Labarre - prezes Academy Bocuse d'Or Poland, Kurt Scheller - mistrz kuchni, prowadzący obecnie autorską Akademię Kulinarną, Adam Chrząstowski - szef kuchni restauracji w hotelu Ancora w Krakowie, Jerzy Pasikowski - Prezes Fundacji Klub Szefów Kuchni.
Decyzją tegoż jury pierwsze miejsce we wszystkich trzech kategoriach (przystawka, danie główne i deser) zdobył Witek Iwański z restauracji Aruana w Serocku. Drugie miejsca w kategoriach danie główne i deser oraz trzecie w kategorii przystawka zdobył natomiast Tomasz Mrozik, szef restauracji Tłusta Kaczka w Gdyni.
Źródło: Trójmiasto.pl – 23.09.2013
|