Podwyżka VAT na usługi gastronomiczne spowoduje wzrost cen wypoczynku w Polsce. To zaś negatywnie wpłynie na rozwój turystyki w kraju - alarmuje Izba Gospodarcza Hotelarstwa Polskiego.
Zgodnie z obecnie obowiązującymi regulacjami od nowego roku stawka VAT wzrośnie z 7 do 22 proc. Jak powiedział sekretarz Izby Andrzej Saja, będzie to oznaczało, że od 1 stycznia za posiłki wydawane w barach i restauracjach zapłacimy o 15 proc. więcej. W ten sposób znajdziemy się w grupie krajów, w których pobyt jest bardzo kosztowny. To może zaś zniechęcić turystów do odwiedzania Polski - ostrzega Andrzej Saja.
Zdaniem Andrzeja Polana - szefa kuchni jednego z warszawskich hoteli, w przypadku podniesienia VAT-u, restauratorzy będą musieli serwować albo mniej, albo drożej.
Izba Gospodarcza Hotelarstwa Polskiego alarmuje, że na wyższym VAT na usługi gastronomiczne stracimy wszyscy - także budżet, który z tego powodu będzie miał niższe wpływy.
Źródło: Życie Warszawy – 09.07.2007 r.
|