Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » Członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni z hotelu... | Aktualności hotelarskie z kraju
Członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni z hotelu Trylogia w Zielonce poleca dziczyznę
|
Danie z dziczyzny (fot. iwoman.pl)
|
Najzdrowszym polskim mięsem jest według Artura Świerżewskiego szefa kuchni w hotelu Trylogia w Zielonce pod Warszawą, a także członka Fundacji Klubu Szefów Kuchni, dziczyzna. Mięso to królowało kiedyś na polskich stołach, a znakomitym momentem na przypomnienie jej walorów zdrowotnych i smakowych jest właśnie jesień, kiedy dziczyzna ma najlepszy smak i aromat – relacjonuje portal iWoman.pl
Dziczyzna, jak utrzymuje Artur Świerżewski jest najlepszym i najzdrowszym polskim mięsem. Biorąc pod uwagę choćby kilka z wymienionych niżej argumentów trudno się z taką opinią nie zgodzić.
Mięso z dzikich zwierząt charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu i wykwintnym smakiem. Jest mięsem wolnym od antybiotyków, ponieważ zwierzęta żyją na wolności i nie są skarmiane paszami, które bardzo często są szkodliwe dla organizmu. Niezwykle rzadko wywołuje uczulenia, dlatego polecane jest alergikom. Polecane jest także osobom dbającym o linię ze względu na stosunkowo niską wartość energetyczną i zawartość większej ilości białka niż tłuszczów.
- Oprócz tego, że dziczyzna jest wyśmienita w smaku, to obecnie jest to najzdrowsze mięso, pozbawione chemii i ulepszaczy, ponieważ zwierzęta - sarny, jelenie, dziki itp. - odżywiają się w pełni naturalnie. Zwierzęta nie są więzione w klatkach, czują się wolne tak i my powinniśmy czuć się wolni jedząc dziczyznę i mając ten wybór - mówi szef kuchni hotelu Trylogia i członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni, Artur Świerżewski.
Najlepsze pod względem zdrowotnym jest mięso z dzika i sarny, ale również mięso z zająca i bażanta ma zdecydowanie bardziej korzystny skład chemiczny niż mięso wieprzowe, wołowe, czy drób.
Źródło: iWoman.pl – 27.09.2013
| | | |
|
Komentarze: |
|
|
|
|
|
| | |