Od 15 do 17 czerwca na festiwalu kulinarnym Smak Warszawy 2007 mieszkańcy stolicy mieli okazję poznać lokalne restauracje i ich dania. Jak wynika z badań przeprowadzonych przez TNS OBOP podczas imprezy na Polu Mokotowskim, większość uczestników to ludzie w wieku 15 – 39 lat*.
Według szacunków organizatorów w ciągu trzech dni Smak Warszawy odwiedziło ponad 80 tys. gości.
TNS OBOP zbadał jak wyglądał profil uczestników imprezy.
Większość stanowili ludzie młodzi i dobrze wykształceni. Aż 65 proc jest w wieku od 15 do 39 lat, a 57 proc. posiada wykształcenie wyższe.
67 proc. to pracownicy administracji i usług oraz kierownicy i specjaliści (dla porównania - w polskim społeczeństwie grupa ta stanowi 21 proc. ogółu **). 33 proc. ankietowanych ma dochód na rodzinę ponad 3 tys. netto. Przeciętnie w gospodarstwie domowym są trzy osoby.
- To specyficzna grupa osób, które starają się spędzać wolny czas aktywnie, w towarzystwie znajomych. Poszukują informacji na temat imprez społeczno-kulturalnych organizowanych na terenie miasta i wybierają interesujące ich wydarzenia – komentuje Mariola Piszczatowska z TNS OBOP. – Ludzie młodzi i wykształceni są ciekawi nowości – dodaje.
Wśród zbadanych przez TNS OBOP gości Smaku Warszawy 82 proc. przygotowuje posiłki sobie lub rodzinie. 74 proc. korzysta z gotowych dań i półproduktów. 33,5% budżetu – tyle średnio przeznaczają na żywienie i zakup art. spożywczych.
Jedna czwarta ankietowanych uczestników imprezy Smak Warszawy jada w restauracji raz w tygodniu lub częściej. Najczęściej są to mężczyźni, osoby w wieku 15-29, panny/ kawalerowie, osoby z wykształceniem wyższym i licencjatem oraz o dochodzie netto w gospodarstwie domowym 3tys. PLN i wyżej.
Tylko nieliczni nigdy nie jedli w restauracji (5%). Częściej są to osoby w wieku 50-59, z wykształceniem średnim i pomaturalnym.
Za rok druga edycja Smaku Warszawy. W sierpniu 2008 wystartuje Smak Krakowa.
Podobne imprezy od lat odbywają się w wielu miastach na świecie, m.in. w Chicago, Bostonie i Londynie, przyciągając miliony gości.
Badanie przeprowadził TNS OBOP w dniach 15-17.06.2007 roku.
* Próba: osoby w wieku 15 lat i powyżej, zainteresowane imprezą Smak Warszawy (N=1001)
*** Próba: reprezentatywna dla ogółu mieszkańców Polski w wieku 15 lat i powyżej. Dane pochodzą z badania Omnimas; zagregowane za okres od stycznia do maja 2007 (N=5021)
Więcej informacji na stronie: www.smakwarszawy.pl
Źródło: centrum prasowe ehotelarz.com – 10.07.2007 r.
|