Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » Dwa wieczory kuchni bawarskiej w hotelu... | Aktualności hotelarskie z kraju
Dwa wieczory kuchni bawarskiej w hotelu Słoneczny-Zdrój w Busku-Zdroju
|
Restauracja Ponidzie w hotelu Słoneczny-Zdrój (fot. wspanialespa.pl)
|
5 i 19 października zorganizowane zostały w hotelu Słoneczny Zdrój Medical Spa & Wellmess w Busku-Zdroju dwa tematyczne wieczory poświęcone kuchni bawarskiej – poinformował portal Echo Dnia.eu
Kuchnia bawarska oparta jest głównie na potrawach wykorzystujących mąki i mięsa. Wśród typowych dań kuchni bawarskiej przeważają przetwory z wieprzowiny, baraniny, wołowiny oraz drobiu.
W trakcie spotkania z tą specyficzną kuchnią zaprezentowane zostanie między innymi sztandarowe danie spożywane w Bawarii do południa, czyli biała kiełbasa (Weisswurst), parzona i podawana na gorąco z dodatkiem słodkiej musztardy oraz precla z pastą serową. Niezbędnym dodatkiem do tego dania jest zgodnie z tradycją pszeniczne piwo.
Następnie na stołach pojawi się zupa Leberknodelsuppe, czyli esencjonalny rosół wołowy podawany z knedlikami. Wielu uczestników kulinarnej uczty będzie z pewnością niecierpliwie oczekiwała na golonkę po bawarsku, położoną na kapuście kiszonej z pieczonymi ziemniakami.
Wśród innych potraw godną polecenia jest również wątróbka cielęca z cebulką i jabłkami, podana w towarzystwie knedlików ze szpinakiem i sałatką ziemniaczaną. Do kolacji podawane będzie oczywiście piwo w wielu odmianach, a na deser Apfelstrudel, czyli serwowane na gorąco ciasto z jabłkami, rodzynkami i cynamonem.
Wieczory w Hotelu Słoneczny Zdrój okraszone będą tradycyjną muzyką bawarską, typową dla Oktoberfest.
Źródło: Echo Dnia.eu – 05.10.2013
| | | |
|
Komentarze: |
|
|
|
|
|
| | |