Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » Hotelarze i restauratorzy z Dolnego Śląska będą...

Aktualności hotelarskie z kraju


Hotelarze i restauratorzy z Dolnego Śląska będą promować regionalną żywność


Dodano: 2013-10-29

Drukuj

Wyślij



Produkty z ekologicznej zagrody Kozia Łąka w Łomnicy (fot. eko-polska.pl)


Takim między innymi uzgodnieniem zakończyła się przeprowadzona w ubiegłym tygodniu konferencja Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego Dolnego Śląska. Jednym z celów działania tej organizacji jest tworzenie warunków do nawiązywania współpracy pomiędzy producentami regionalnych produktów żywnościowych, a właścicielami sklepów, restauratorami i hotelarzami, którzy mają je sprzedawać – informuje Polska Agencja Prasowa

Tak efekty konferencji oceniała Renata Dyląg z Dolnośląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu - „Przede wszystkim producentom regionalnych produktów żywnościowych udało się nawiązać współpracę z właścicielami sklepów z tego typu żywnością, dzięki czemu będą mieli ułatwioną dystrybucję swoich produktów. Poza tym, część firm reprezentowanych na konferencji, jest zainteresowana uczestnictwem w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Dolnego Śląska. Jest to już teraz dość znana marka, co daje jej uczestnikom pewien prestiż.”

Oprócz części oficjalnej, uczestnicy konferencji mieli także możliwość odwiedzenia producentów żywności z terenu Dolnego Śląska, którzy są wizytówką regionu w produkcji wyrobów spożywczych, certyfikowanych znakiem sieci. Zwiedzili m.in. zakład przetwórstwa mięsnego "Galicja" w Niemczy, zakłady "Olvita" wytwarzające oleje tłoczone na zimno oraz gospodarstwo ekologiczne "Kozia Łąka" w Łomnicy.



Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Dolnego Śląska liczy około 40 producentów, handlowców, przetwórców produktów regionalnych, a także restauratorów. Podmioty legitymujące się certyfikatami sieci oferują wysokiej jakości regionalne produkty i potrawy przygotowywane na ich bazie.


Źródło: Polska Agencja Prasowa – 25.10.2013


Komentarze:

Arkadiusz Wejer z Hotelu Gwiazda Morza. Czym zaskoczy przyszłych gości? O tym opowie w naszej rozmowie. ...więcej»

Sun & Snow z nową nadmorską inwestycją w Jastrzębiej Górze ...więcej»

Novotel Poznań Centrum w nowej odsłonie ...więcej»

Ceny nad polskim Bałtykiem. Ile zapłacimy za wakacje? ...więcej»

Selina planuje otworzyć hotel w Warszawie. Jakich nieruchomości szuka? ...więcej»

Sposób na puste pokoje poza sezonem ...więcej»

Le Regina – najdroższy hotel w Polsce ...więcej»

Wielkie otwarcie niskich cen - nowa kampania taktyczna Focus Hotels ...więcej»

Poznań: Hotel Blow Up w Starym Browarze ...więcej»

Zielona Góra: Hotel Wellstreet zamknięty po zaledwie kilku tygodniach działalności od oficjalnego otwarcia ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji