Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » Hotelarze i restauratorzy z Dolnego Śląska będą... | Aktualności hotelarskie z kraju
Hotelarze i restauratorzy z Dolnego Śląska będą promować regionalną żywność
|
Produkty z ekologicznej zagrody Kozia Łąka w Łomnicy (fot. eko-polska.pl)
|
Takim między innymi uzgodnieniem zakończyła się przeprowadzona w ubiegłym tygodniu konferencja Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego Dolnego Śląska. Jednym z celów działania tej organizacji jest tworzenie warunków do nawiązywania współpracy pomiędzy producentami regionalnych produktów żywnościowych, a właścicielami sklepów, restauratorami i hotelarzami, którzy mają je sprzedawać – informuje Polska Agencja Prasowa
Tak efekty konferencji oceniała Renata Dyląg z Dolnośląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu - „Przede wszystkim producentom regionalnych produktów żywnościowych udało się nawiązać współpracę z właścicielami sklepów z tego typu żywnością, dzięki czemu będą mieli ułatwioną dystrybucję swoich produktów. Poza tym, część firm reprezentowanych na konferencji, jest zainteresowana uczestnictwem w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Dolnego Śląska. Jest to już teraz dość znana marka, co daje jej uczestnikom pewien prestiż.”
Oprócz części oficjalnej, uczestnicy konferencji mieli także możliwość odwiedzenia producentów żywności z terenu Dolnego Śląska, którzy są wizytówką regionu w produkcji wyrobów spożywczych, certyfikowanych znakiem sieci. Zwiedzili m.in. zakład przetwórstwa mięsnego "Galicja" w Niemczy, zakłady "Olvita" wytwarzające oleje tłoczone na zimno oraz gospodarstwo ekologiczne "Kozia Łąka" w Łomnicy.
Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Dolnego Śląska liczy około 40 producentów, handlowców, przetwórców produktów regionalnych, a także restauratorów. Podmioty legitymujące się certyfikatami sieci oferują wysokiej jakości regionalne produkty i potrawy przygotowywane na ich bazie.
Źródło: Polska Agencja Prasowa – 25.10.2013
| | | |
|
Komentarze: |
|
|
|
|
|
| | |