Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » Wieczór z Parzybrodą w rzeszowskim Bristolu

Aktualności hotelarskie z kraju


Wieczór z Parzybrodą w rzeszowskim Bristolu


Dodano: 2013-10-31

Drukuj

Wyślij



Kuchnia wielkopolska - Rogale świętomarcińskie


W ramach cyklicznych, comiesięcznych imprez kulinarnych „Kuchnie Regionów” 8 listopada br. (piątek) tradycyjnie o godz. 19.00 w restauracji „Wesele” hotelu Bristol (Rynek 20-23) rozpocznie się wieczór z muzyką i kuchnią - tym razem - Wielkopolski.

O odrębności kulinarnej tego regionu zadecydował XIX wiek. Wtedy to dominującą rolę w jego kuchni zaczęły odgrywać ziemniaki, zwane tu często kartoflami lub pyrkami. Potrawy przyrządzane właśnie z ziemniaków i mąki były podstawą codziennego pożywienia. Jedną z najbardziej popularnych potraw była zupa z ziemniaków, zwana ślepe ryby albo rzadkie pyrki. Podobnie pyry z gzikiem - ziemniaki z białym serem przyrządzanym ze śmietaną i cebulą lub szczypiorkiem - czy plyndze - placki ziemniaczane. Wielkopolanie zajadają się chętnie szagówkami, kulankami (okrągłe kluski z surowych ziemniaków) czy najbardziej popularnymi pyzami drożdżowymi. Specyficznym poznańskim zwyczajem jest także pieczenie na św. Marcina (11 listopada) rogali świętomarcińskich.

Arkadiusz Wejer, Szef Kuchni Restauracji Wesele przygotował na ten wieczór klasykę wielkopolską – dania typowe dla tego regionu, a dla mieszkańców Podkarpacia niezwykle oryginalne, i to nie tylko ze względu na nazwę.

Początek to jak zwykle rewelacyjne zimne przekąski. Na pierwszy rzut nóżki wieprzowe w galarecie zwane trzęsionką, jak i „galartem". Następny w kolejce gzik wielkopolski w ogórku, czyli biały ser rozrobiony ze śmietaną, wymieszany z rzodkiewką i cebulką, dekorujący plastry ogórka. Zakończyć ten epizod kulinarny będzie można zestawem przednich salcesonów z musztardą i chrzanem.

I w tym momencie przechodzimy do zestawu dań obiadowych. Konieczna do spróbowania jest Parzybroda, czyli zupa z kapusty włoskiej. Schab z suszonymi śliwkami w sosie cynamonowym zaskoczy nas oryginalnym, słodko-korzennym smakiem. A kaczka z czerwoną kapustą (zwana czasami „słodką”) to dekalog kulinarny Poznania. Połówki kaczki wcześniej podsmażane na smalcu, obłożone są kapustą z zasmażoną słoniną z podrobami, całość gotowana na wolnym ogniu. Wielkopolski bigos to danie, w którym oprócz kapusty kiszonej i świeżej jest także miejsce na mięso wieprzowe, boczek wędzony, kiełbasę, cebulę, grzyby, powidła i koncentrat pomidorowy.



Przygotowane na ten wieczór szagówki to popularne i u nas kluski z ziemniaków oraz mąki tym razem krojone… na ukos, polane bułką zrumienioną na maśle. Musi się znaleźć także miejsce na deptane pyry czyli ugotowane ziemniaki, wymieszane z drobno pokrojonym podsmażonym boczkiem i cebulką, podawane w formie purre. Ziemniaczane pyzy z wołowym farszem i warzywami oraz potrawka z kury zamykają listę drugich dań.
 
Na koniec deser na wysokim poziomie: Rogale świętomarcińskie to masa z zaparzonych i zmielonych migdałów, orzechów i białego maku, utartych z cukrem i śmietaną w fenomenalnym cieście. Móc ich spróbować w Rzeszowie, bez konieczności jazdy do Poznania, to po prostu gratka. A potem jeszcze chrust, czyli znane u nas faworki.
 

Źródło: Pro Carpathia.pl – 30.10.2013
 


Komentarze:

Arkadiusz Wejer z Hotelu Gwiazda Morza. Czym zaskoczy przyszłych gości? O tym opowie w naszej rozmowie. ...więcej»

Sun & Snow z nową nadmorską inwestycją w Jastrzębiej Górze ...więcej»

Novotel Poznań Centrum w nowej odsłonie ...więcej»

Ceny nad polskim Bałtykiem. Ile zapłacimy za wakacje? ...więcej»

Selina planuje otworzyć hotel w Warszawie. Jakich nieruchomości szuka? ...więcej»

Sposób na puste pokoje poza sezonem ...więcej»

Le Regina – najdroższy hotel w Polsce ...więcej»

Wielkie otwarcie niskich cen - nowa kampania taktyczna Focus Hotels ...więcej»

Poznań: Hotel Blow Up w Starym Browarze ...więcej»

Zielona Góra: Hotel Wellstreet zamknięty po zaledwie kilku tygodniach działalności od oficjalnego otwarcia ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji