Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » Szkolenia w zakresie enoturystyki w Sandomierzu | Aktualności hotelarskie z kraju
Szkolenia w zakresie enoturystyki w Sandomierzu
|
Winnica nad Jarem w Złotej (fot. vinisfera.pl)
|
Towarzystwo Naukowe Sandomierskie realizuje w Sandomierzu szkolenia z technologii uprawy winorośli, pokazy produkcji wina gronowego oraz wydanie informatorów dla turystów zainteresowanych agroturystką winiarską. Przedsięwzięcie współfinansowane jest przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z krajami członkowskimi Unii Europejskiej – informuje Polska Agencja Prasowa
Na potrzeby centrum szkoleniowego zaadoptowano winnicę założoną obok kościoła dominikańskiego świętego Jakuba w Sandomierzu. Winnica dominikańska ma ponad 10 hektarów winorośli - krzewy posadzono w maju 2012 r.
"Od sierpnia do października przeprowadziliśmy sześć szkoleń poświęconych pielęgnacji krzewów oraz procesowi robienia tzw. nastawu wina - od winobrania, poprzez wytłoczenie soku z owoców za pomocą hydro-prasy, po zatknięcie rurki fermentacyjnej w balonie z sokiem, zaszczepionym drożdżami" – mówi dr Janusz Suszyna z Towarzystwa Naukowego Sandomierskiego.
W trakcie realizacji programu wydane zostaną specjalistyczne informatory dla osób, które odwiedzają powiat sandomierski, a zainteresowani są enoturystyką, czyli agroturystyką winiarską na Sandomierskim Szlaku Winiarskim.
Sandomierski Szlak Winiarski wytyczony został na 60 kilometrach tras łączących sześć winnic, w których uprawianych jest około 10 odmian winorośli o cennych walorach smakowych. Trzy gospodarstwa - Winnica Płochockich w Darominie, Winnica Nad Jarem w Złotej i Winnica Sandomierska w Górach Wysokich, sprzedają wyprodukowane wino. Część gospodarstw oferuje noclegi oraz miejsca do rekreacji.
Źródło: PAP – 02.11.2013
| | | |
|
Komentarze: |
|
|
|
|
|
| | |