Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » Sieć Dziedzictwa Kulinarnego rośnie w siłę w...

Aktualności hotelarskie z kraju


Sieć Dziedzictwa Kulinarnego rośnie w siłę w Świętokrzyskiem


Dodano: 2013-12-12

Drukuj

Wyślij



Hotel Restauracja Dworek Korytków (fot. swietokrzyskie.travel)


Rzeczniczka Urzędu Marszałkowskiego Województwa Świętokrzyskiego poinformowała, iż od środy 11 grudnia 2013, regionalna sieć Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie wzbogaciło się o kolejnych członków w postaci pięciu nowych producentów, restauratorów i handlowców – donosi Polska Agencja Prasowa

Sieć Europejskiego Dziedzictwa Kulinarnego działa od 1995 r. Jej członkami są regiony różnych krajów (na ogół z Europy północnej). Regionalne sieci są zrzeszeniem przedsiębiorców. O członkostwo w nim mogą ubiegać się nie tylko producenci surowców w rolnictwie, ogrodnictwie i rybactwie, ale również przetwórcy żywności, restauracje, punkty gastronomiczne i hotele.

Częścią Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego jest Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie, które wspiera lokalne tradycje produkcji żywności, opartej na naturalnych składnikach.



"Sieć promuje w ten sposób turystykę kulinarną, co pomaga funkcjonować małym przedsiębiorstwom, związanym z sektorem żywności, takim jak gospodarstwa rolne i rybackie, sklepy farmerskie, gospodarstwa agroturystyczne oraz zajazdy i restauracje, serwujące dania regionalne" – mówi Iwona Sinkiewicz-Potaczała, rzeczniczka Urzędu Marszałkowskiego Województwa Świętokrzyskiego.

Do regionalnej sieci dziedzictwa kulinarnego dołączyły w środę 11 grudnia 2013 r.: hotel i restauracja "Dworek Korytków", restauracja i motel "Kamyk" z Rudy Malenieckiej i kielecki sklep ze zdrową żywnością "Źródło Smaków", Zakłady Mięsne "WiR" z Łopuszna oraz spółka "Sad Sandomierski" skupiająca sadowników. Tym samym świętokrzyska sieć dziedzictwa kulinarnego liczy już 72 członków, wśród których znajdują się: firmy z branży spożywczej, gospodarstwa agroturystyczne, obiekty gastronomiczne i sklepy.


Źródło: PAP – 11.12.2013


Komentarze:

Arkadiusz Wejer z Hotelu Gwiazda Morza. Czym zaskoczy przyszłych gości? O tym opowie w naszej rozmowie. ...więcej»

Sun & Snow z nową nadmorską inwestycją w Jastrzębiej Górze ...więcej»

Novotel Poznań Centrum w nowej odsłonie ...więcej»

Ceny nad polskim Bałtykiem. Ile zapłacimy za wakacje? ...więcej»

Selina planuje otworzyć hotel w Warszawie. Jakich nieruchomości szuka? ...więcej»

Sposób na puste pokoje poza sezonem ...więcej»

Le Regina – najdroższy hotel w Polsce ...więcej»

Wielkie otwarcie niskich cen - nowa kampania taktyczna Focus Hotels ...więcej»

Poznań: Hotel Blow Up w Starym Browarze ...więcej»

Zielona Góra: Hotel Wellstreet zamknięty po zaledwie kilku tygodniach działalności od oficjalnego otwarcia ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji