Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » Sieć Dziedzictwa Kulinarnego rośnie w siłę w... | Aktualności hotelarskie z kraju
Sieć Dziedzictwa Kulinarnego rośnie w siłę w Świętokrzyskiem
|
Hotel Restauracja Dworek Korytków (fot. swietokrzyskie.travel)
|
Rzeczniczka Urzędu Marszałkowskiego Województwa Świętokrzyskiego poinformowała, iż od środy 11 grudnia 2013, regionalna sieć Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie wzbogaciło się o kolejnych członków w postaci pięciu nowych producentów, restauratorów i handlowców – donosi Polska Agencja Prasowa
Sieć Europejskiego Dziedzictwa Kulinarnego działa od 1995 r. Jej członkami są regiony różnych krajów (na ogół z Europy północnej). Regionalne sieci są zrzeszeniem przedsiębiorców. O członkostwo w nim mogą ubiegać się nie tylko producenci surowców w rolnictwie, ogrodnictwie i rybactwie, ale również przetwórcy żywności, restauracje, punkty gastronomiczne i hotele.
Częścią Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego jest Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie, które wspiera lokalne tradycje produkcji żywności, opartej na naturalnych składnikach.
"Sieć promuje w ten sposób turystykę kulinarną, co pomaga funkcjonować małym przedsiębiorstwom, związanym z sektorem żywności, takim jak gospodarstwa rolne i rybackie, sklepy farmerskie, gospodarstwa agroturystyczne oraz zajazdy i restauracje, serwujące dania regionalne" – mówi Iwona Sinkiewicz-Potaczała, rzeczniczka Urzędu Marszałkowskiego Województwa Świętokrzyskiego.
Do regionalnej sieci dziedzictwa kulinarnego dołączyły w środę 11 grudnia 2013 r.: hotel i restauracja "Dworek Korytków", restauracja i motel "Kamyk" z Rudy Malenieckiej i kielecki sklep ze zdrową żywnością "Źródło Smaków", Zakłady Mięsne "WiR" z Łopuszna oraz spółka "Sad Sandomierski" skupiająca sadowników. Tym samym świętokrzyska sieć dziedzictwa kulinarnego liczy już 72 członków, wśród których znajdują się: firmy z branży spożywczej, gospodarstwa agroturystyczne, obiekty gastronomiczne i sklepy.
Źródło: PAP – 11.12.2013
| | | |
|
Komentarze: |
|
|
|
|
|
| | |