Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » Firmy gastronomiczne coraz częściej zastępują nas...

Aktualności hotelarskie z kraju


Firmy gastronomiczne coraz częściej zastępują nas w przygotowaniu świąt


Dodano: 2013-12-24

Drukuj

Wyślij



Hotel Villa Tradycja w Białymstoku (fot. dostepnepokoje.pl)


Polacy coraz częściej korzystają z przygotowania wigilijnego i świątecznego menu z usług firm cateringowych. Dzieje się tak również na Podlasiu. Pracownicy białostockich restauracji i barów oferujących catering twierdzą, że liczba chętnych na gotowe potrawy wigilijne rośnie z roku na rok – informuje Współczesna.pl

Obserwacje związane z przygotowywaniem tradycyjnego świątecznego menu prowadzą do wniosku, że już tylko bardzo ambitne gospodynie domowe decydują się na samodzielne jego wykonanie.

Powodem jest wygoda, ale też zmiany w nowoczesnym społeczeństwie – wyjaśnia dr Maciej Krzywosz z Instytutu Socjologii UwB. – To co było charakterystyczne dla PRL-u czy kultury tradycyjnej, mianowicie zaspokojenie pewnych potrzeb we własnym zakresie, dziś można zlecić specjalistom, od opieki nad grobem po przygotowanie potraw świątecznych.

Z drugiej strony - Trudno wymagać od kobiety, żeby zajmowała się profesjonalnie swoim zawodem, a jednocześnie poświęcała parę dni na przygotowania świąteczne: gotowanie i sprzątanie – dodaje dr Krzywosz.



Z sytuacji tej korzystają firmy gastronomiczne, które na brak zamówień nie narzekają. Restauracja Centrum Astoria nie przyjmuje zamówień już od 18 grudnia. Zapominalscy mogli jednak uzupełnić świąteczne zapasy uczestnicząc w poniedziałkowym kiermaszu oferującym wędzonki własnego wyrobu, pasztety, ryby na różne sposoby oraz pyszne świąteczne wypieki.

Dla znudzonych tradycyjnymi daniami oryginalne wyroby oferuje natomiast Hotel Villa Tradycja, który proponuje np. kulebiak z kapustą wigilijną. Olga Gabiec, kierownik ds. marketingu w Hotelu Villa Tradycja mówi, że – Ludzie w większości decydują się na zimne przystawki. Wydaje mi się, że Białystok nie jest tego typu miastem, gdzie ludzie żyją w nieustannym biegu, a znacznie chętniej przygotowują potrawy sami w domowym zaciszu razem z najbliższą rodziną – tradycyjnie – podsumowuje.


Źródło: Współczesna.pl – 23.12.2013


Komentarze:

Arkadiusz Wejer z Hotelu Gwiazda Morza. Czym zaskoczy przyszłych gości? O tym opowie w naszej rozmowie. ...więcej»

Sun & Snow z nową nadmorską inwestycją w Jastrzębiej Górze ...więcej»

Novotel Poznań Centrum w nowej odsłonie ...więcej»

Ceny nad polskim Bałtykiem. Ile zapłacimy za wakacje? ...więcej»

Selina planuje otworzyć hotel w Warszawie. Jakich nieruchomości szuka? ...więcej»

Sposób na puste pokoje poza sezonem ...więcej»

Le Regina – najdroższy hotel w Polsce ...więcej»

Wielkie otwarcie niskich cen - nowa kampania taktyczna Focus Hotels ...więcej»

Poznań: Hotel Blow Up w Starym Browarze ...więcej»

Zielona Góra: Hotel Wellstreet zamknięty po zaledwie kilku tygodniach działalności od oficjalnego otwarcia ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji