Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » Nowi członkowie Europejskiej Sieci Dziedzictwa... | Aktualności hotelarskie z kraju
Nowi członkowie Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego na Pomorzu
|
Gosp. agroturystyczne Winnica Pod Orzechem, Miradowo (fot. dzieciochatki.pl)
|
Powiększyła się liczba członków Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego na Pomorzu. Grono członków tej organizacji zasiliło ośmiu producentów, restauratorów i handlowców z województwa pomorskiego – pisze Polska Agencja Prasowa
Według informacji udzielonych PAP przez rzecznika urzędu marszałkowskiego województwa pomorskiego Małgorzatę Pisarewicz, certyfikaty nowych członków Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego, otrzymali:
- gospodarstwo rolne Małgorzaty i Janusza Staniaków z Lędowa, - gospodarstwo agroturystyczne Winnica "Pod Orzechem" Henryki i Marka Wysockich z Miradowa, - ogrodnictwo "Lawenda" z Gdańska-Oruni, - restauracja "Kuchnia Rosyjska" z Gdańska, - "Barka Flisak Restauracja na wodzie" w Malborku, - restauracja "Moja Weranda" w Gołębiewie Średnim, - Pomorski Browar Tradycyjny w Gdyni, - sklep "Naturalnie Regionalne" Karoliny w Gdyni.
Obecnie do sieci na Pomorzu należy ponad 50 podmiotów. "Jest ogromne zainteresowanie przystąpieniem do sieci i podmioty, które ostatnio otrzymały certyfikaty, same zgłosiły się do urzędu i zabiegały o przyłączenie do tego grona" – poinformował PAP, urząd marszałkowski.
Sieć Europejskiego Dziedzictwa Kulinarnego działa od 1995 r. Jej członkami są regiony różnych krajów (na ogół z Europy północnej). Regionalne sieci są zrzeszeniem przedsiębiorców. O członkostwo w nim mogą ubiegać się nie tylko producenci surowców w rolnictwie, ogrodnictwie i rybactwie, ale również przetwórcy żywności, restauracje, punkty gastronomiczne i hotele.
Firmy wpisane na listę sieci mogą bezpłatnie reklamować się w regionalnych folderach, a także uczestniczyć w lokalnych imprezach promocyjnych.
Źródło: PAP – 24.01.2014
| | | |
|
Komentarze: |
|
|
|
|
|
| | |