Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » Restauracja z kuchnią białoruską ruszyła w... | Aktualności hotelarskie z kraju
Restauracja z kuchnią białoruską ruszyła w Supraślu
|
Prynuka - białoruska restauracja w Supraślu (fot. gazeta.pl)
|
Mniejszość białoruska licznie zamieszkująca Supraśl, miasto w powiecie białostockim, będzie już mogła skorzystać ze specjalności kuchni tego narodu w nowo otwartej restauracji, która regularną działalność rozpoczęła 2 lutego 2014 roku – pisze Gazeta.pl
Uroczyste otwarcie miało jednak miejsce w sobotę 1 lutego. Uczestniczący w otwarciu goście mieli okazję wziąć udział w hucznej białoruskiej biesiadzie. Nowa restauracja nosi nazwę Prynuka i jest kolejnym lokalem, w którym serwowane są potrawy regionalne. Wcześniej w Supraślu uruchomiono bowiem lokale z kuchniami: podlaską z babką i kiszką ziemniaczaną oraz tatarską. Prynuka wabić będzie gości między innymi takimi przysmakami, jak: harczoczki, śledzik po mińsku czy soljanka.
Restauracja mieści się w budynku hotelu Knieja w Supraślu, w piwnicy, tam gdzie wcześniej funkcjonował pub.
- Na dawnej Białorusi według zwyczaju jadano przy obcym stole półgębkiem, jakby bez apetytu, jak ptaszek, niechętnie, jeśli nie było prynuki. A prynuka to przywilej i obowiązek gospodarza - zachęcanie, nakłanianie gości do spróbowania kolejnych dań, najedzenia się do syta, wypicia kolejnego kieliszka dobrze schłodzonej wódki, a później jeszcze jednego. Mawiano czasem z niezadowoleniem: "było co jeść, pić, ale prynuki nie było i głodni do domu wrócilim" - mówi Joanna Kozłowska, szefowa nowej restauracji.
Białoruski klimat lokalu to nie tylko kuchnia. Wpisuje się weń również oryginalny wystrój wnętrza. Ponadto obsługa lokalu ubrana jest w ludowe białoruskie stroje. Na gości czekają jednak przede wszystkim specjały białoruskiej kuchni. Należą do nich np.: harczoczki, czyli specjalnie sprowadzone z Białorusi ceramiczne naczynia, w których podaje się zapieczone mięso i warzywa; soljanka, dranniki z maczanką, czyli placki ziemniaczane podane ze śmietanowym sosem, i babka ziemniaczana; salceson, z chrzanem, chlebem, cebulą i ogórkiem kiszonym; pajdy ze smalczykiem, pajdy ze słoniną i śledzik po mińsku, czyli podany na gorącym kartoflu; pieczone jabłko podane z bakaliami, odrobiną soku z pomarańczy, miodem i kaszą jaglaną.
Źródło: Gazeta.pl – 02.02.2014
| | | |
|
Komentarze: |
|
|
|
|
|
| | |