Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » Nowi członkowie Sieci Dziedzictwa Kulinarnego w... | Aktualności hotelarskie z kraju
Nowi członkowie Sieci Dziedzictwa Kulinarnego w Świętokrzyskiem
|
Dworek Korytków (fot. e-turysta.net)
|
18 lutego 2014 powiększyła się Lista Produktów Tradycyjnych, a do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego w Świętokrzyskiem dołączyło pięciu nowych członków. Są wśród nich dwa obiekty z powiatu koneckiego – Kamyk w Rudzie Malenieckiej i Dworek Korytków w Korytkowie – czytamy w portalu Echo Dnia.eu
Restauracja-Motel Kamyk w Rudzie Malenieckiej funkcjonuje już od sześciu lat i słynie ze znakomitej regionalnej kuchni. Wśród jej sztandarowych dań znajdują się między innymi: dziczyzna, kartacze mięsne i pierogi.
- Członkostwo w sieci jest dla nas dużym wyróżnieniem oraz szansą, by dowiedziało się o nas więcej osób. Przyjezdni bardzo chwalą nasze dania - powiedziała Katarzyna Bodasińska, szefowa restauracji-motelu Kamyk. - W naszym menu jest między innymi wyśmienity karp, z którego znana jest Ruda Maleniecka. To właśnie tutaj powstał pierwszy w Polsce pomnik karpia. W zeszłym roku obchodziliśmy stulecie wyhodowania karpia królewskiego. Ta ryba jest wizytówką naszego regionu i warto jeść ją częściej niż raz do roku. Chcemy również przybliżyć turystom i mieszkańcom regionu dania z dziczyzny, która powoli wraca do łask – dodaje Bodasińska.
Z kolei Dworek Korytków w Korytkowie podtrzymuje i promuje świętokrzyskie szlacheckie tradycje kulinarne. - Dworek został wybudowany w XIX wieku. W 2006 roku przeszedł renowację pod okiem i nadzorem konserwatora zabytków. W tej chwili jest to piękny obiekt ze stylowo urządzoną restauracją, pokojami hotelowymi oraz czterohektarowym parkiem ze stuletnimi lipami - mówi Marzena Proszowska z Dworku Korytków.
Kuchnia Dworku oparta jest na lokalnych, naturalnych produktach. - Na naszych stołach króluje gęsina, kaczka, karp oraz potrawy mączne i z kapusty – bigosy, pierogi, bule ziemniaczane, żury, barszcze czerwone, wszystko na tradycyjnych zakwasach, kiszonych na miejscu – wylicza Marzena Proszowska.
Źródło: Echo Dnia.eu – 20.02.2014
| | | |
|
Komentarze: |
|
|
|
|
|
| | |