Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » Nowi członkowie Sieci Dziedzictwa Kulinarnego w...

Aktualności hotelarskie z kraju


Nowi członkowie Sieci Dziedzictwa Kulinarnego w Świętokrzyskiem


Dodano: 2014-02-27

Drukuj

Wyślij



Dworek Korytków (fot. e-turysta.net)


18 lutego 2014 powiększyła się Lista Produktów Tradycyjnych, a do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego w Świętokrzyskiem dołączyło pięciu nowych członków. Są wśród nich dwa obiekty z powiatu koneckiego – Kamyk w Rudzie Malenieckiej i Dworek Korytków w Korytkowie – czytamy w portalu Echo Dnia.eu

Restauracja-Motel Kamyk w Rudzie Malenieckiej funkcjonuje już od sześciu lat i słynie ze znakomitej regionalnej kuchni. Wśród jej sztandarowych dań znajdują się między innymi: dziczyzna, kartacze mięsne i pierogi.

- Członkostwo w sieci jest dla nas dużym wyróżnieniem oraz szansą, by dowiedziało się o nas więcej osób. Przyjezdni bardzo chwalą nasze dania - powiedziała Katarzyna Bodasińska, szefowa restauracji-motelu Kamyk. - W naszym menu jest między innymi wyśmienity karp, z którego znana jest Ruda Maleniecka. To właśnie tutaj powstał pierwszy w Polsce pomnik karpia. W zeszłym roku obchodziliśmy stulecie wyhodowania karpia królewskiego. Ta ryba jest wizytówką naszego regionu i warto jeść ją częściej niż raz do roku. Chcemy również przybliżyć turystom i mieszkańcom regionu dania z dziczyzny, która powoli wraca do łask – dodaje Bodasińska.



Z kolei Dworek Korytków w Korytkowie podtrzymuje i promuje świętokrzyskie szlacheckie tradycje kulinarne. - Dworek został wybudowany w XIX wieku. W 2006 roku przeszedł renowację pod okiem i nadzorem konserwatora zabytków. W tej chwili jest to piękny obiekt ze stylowo urządzoną restauracją, pokojami hotelowymi oraz czterohektarowym parkiem ze stuletnimi lipami - mówi Marzena Proszowska z Dworku Korytków.

Kuchnia Dworku oparta jest na lokalnych, naturalnych produktach. - Na naszych stołach króluje gęsina, kaczka, karp oraz potrawy mączne i z kapusty – bigosy, pierogi, bule ziemniaczane, żury, barszcze czerwone, wszystko na tradycyjnych zakwasach, kiszonych na miejscu – wylicza Marzena Proszowska.


Źródło: Echo Dnia.eu – 20.02.2014


Komentarze:

Arkadiusz Wejer z Hotelu Gwiazda Morza. Czym zaskoczy przyszłych gości? O tym opowie w naszej rozmowie. ...więcej»

Sun & Snow z nową nadmorską inwestycją w Jastrzębiej Górze ...więcej»

Novotel Poznań Centrum w nowej odsłonie ...więcej»

Ceny nad polskim Bałtykiem. Ile zapłacimy za wakacje? ...więcej»

Selina planuje otworzyć hotel w Warszawie. Jakich nieruchomości szuka? ...więcej»

Sposób na puste pokoje poza sezonem ...więcej»

Le Regina – najdroższy hotel w Polsce ...więcej»

Wielkie otwarcie niskich cen - nowa kampania taktyczna Focus Hotels ...więcej»

Poznań: Hotel Blow Up w Starym Browarze ...więcej»

Zielona Góra: Hotel Wellstreet zamknięty po zaledwie kilku tygodniach działalności od oficjalnego otwarcia ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji