Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » Menu bez glutenu w Uroczysku Siedmiu Stawów

Aktualności hotelarskie z kraju


Menu bez glutenu w Uroczysku Siedmiu Stawów


Dodano: 2014-03-13

Drukuj

Wyślij



Restauracja Uroczysko 7 Stawów


Menu bez glutenu w domu i w restauracji?

Nietolerancja glutenu staje się coraz powszechniejszym problemem. Statystyki pokazują, że ponad 70 mln osób na świecie zmaga się już dziś z tym schorzeniem. Jedynym znanym do tej pory ratunkiem jest całkowita eliminacja z menu ziaren zbóż i ich pochodnych. Na szczęście na rynku pojawia się coraz więcej produktów bezglutenowych: począwszy od mąk i chlebów, po słodycze, a także przetwory i przyprawy. Już dziś można też znaleźć restauracje, które specjalizują się w daniach bezglutenowych, opartych na wysokiej jakości produktach naturalnych.

Symptomy, które powinny nas zaniepokoić to: bóle brzucha po posiłku, wzdęcia, utrata masy ciała, ciągłe zmęczenie czy tez uporczywe bóle głowy. Powodem może być nietolerancja glutenu, czyli mieszaniny białek roślinnych: gluteniny i gliadyny, które występują w ziarnach m.in. pszenicy, owsa, jęczmienia, żyta i orkiszu. Celiakia jest chorobą autoimmunologiczną. U chorych gluten powoduje wytwarzanie przeciwciał prowadzących do długotrwałego stanu zapalnego jelit i uszkodzenia lub całkowitego zniszczenia kosmków jelitowych. Co z kolei może wiązać się ze znacznie zmniejszonym wchłanianiem składników pokarmowych. Celiakia może wystąpić nagle i od razu z istotnym nasileniem objawów, ale również zdarza się, że rozwija się stopniowo lub nawet pozostaje bezobjawowa. Co ważne - gluten może szkodzić nie tylko osobom cierpiącym na celiakię, ale również tym, które wykazują nadwrażliwość na tą mieszaninę białek roślinnych.

Jak sobie radzić? Jak dotąd jedynym znanym i skutecznym sposobem leczenia jest przestrzeganie diety bezglutenowej, która zakłada eliminację zbóż oraz ich przetworzonych postaci. Dlatego produkty zawierające m.in. pszenicę, żyto, jęczmień powinny być zastępowane zamiennikami. Ważny jest również sposób przygotowywania posiłków, ponieważ nie można używać np. tych samych narzędzi, jakie były wykorzystane do zrobienie potraw na bazie produktów z glutenem, bez ich umycia. W Polsce w szybkim tempie rośnie liczba osób,  które z powodów zdrowotnych muszą unikać glutenu. Chcąc stołować się poza domem niestety natrafiają na poważną barierę – w Polsce wciąż jest niewiele restauracji posiadających Certyfikat Menu bez Glutenu, przyznawany przez Polskie Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.



Jak mówi Tomasz Połom, Szef Kuchni Uroczyska Siedmiu Stawów: „Zdecydowaliśmy się na wprowadzenie menu bezglutenowego, odpowiadając na potrzeby klientów. Dziś skutecznie przekonujemy, że nawet wykluczając zboża można jeść bardzo smaczne, pełnowartościowe posiłki, oparte na najwyższej jakości produktach. Dużym powodzeniem cieszą się u nas m.in.  tatar z tuńczyka i przegrzebków z sałatką z filetowego ziemniaka i dymki oraz amarantusem, jak również pasztet wołowo wieprzowy z galaretką na bazie czerwonego wina i wiśni z mini groszkiem cukrowym. Co ważne – większość dań jesteśmy w stanie przygotować w wersji bezglutenowej. W naszym menu mamy również organiczne piwa bezglutenowe belgijskiego browaru Brunehaut, który jako jedyny na świecie produkuje piwa bezglutenowe z górnej fermentacji”.

Przystępując do programu Menu bez glutenu restauracja pisemnie zobowiązuje się do ścisłego przestrzegania reguł przygotowywania bezglutenowych posiłków. Pracownicy restauracji muszą przejść stosowne szkolenie zakończone egzaminem, a kuchnia uzyskać pozytywną ocenę, pod kątem ewentualnych zagrożeń zanieczyszczenia glutenem. Wykaz restauracji oferujących menu bezglutenowe w Polsce można sprawdzić na stronie: http://www.menubezglutenu.pl


Źródło: Ego Public Relations – 11.03.2014


Komentarze:

Arkadiusz Wejer z Hotelu Gwiazda Morza. Czym zaskoczy przyszłych gości? O tym opowie w naszej rozmowie. ...więcej»

Sun & Snow z nową nadmorską inwestycją w Jastrzębiej Górze ...więcej»

Novotel Poznań Centrum w nowej odsłonie ...więcej»

Ceny nad polskim Bałtykiem. Ile zapłacimy za wakacje? ...więcej»

Selina planuje otworzyć hotel w Warszawie. Jakich nieruchomości szuka? ...więcej»

Sposób na puste pokoje poza sezonem ...więcej»

Le Regina – najdroższy hotel w Polsce ...więcej»

Wielkie otwarcie niskich cen - nowa kampania taktyczna Focus Hotels ...więcej»

Poznań: Hotel Blow Up w Starym Browarze ...więcej»

Zielona Góra: Hotel Wellstreet zamknięty po zaledwie kilku tygodniach działalności od oficjalnego otwarcia ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji