Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » Zamek w Mosznej przystąpił do sieci Dziedzictwa... | Aktualności hotelarskie z kraju
Zamek w Mosznej przystąpił do sieci Dziedzictwa Kulinarnego Opolskiego
|
Zamek w Mosznej w sieci Dziedzictwa Kulinarnego Opolskiego (fot. wiadomosci24.pl)
|
W środę 12 marca sieć Dziedzictwo Kulinarne Opolskie powiększyło się o trzy nowe podmioty. Grono członków zasiliły: pasieka, producent tradycyjnych makaronów oraz zamek w Mosznej – informuje Polska Agencja Prasowa
Nowi członkowie sieci odebrali certyfikaty przynależności oraz tabliczki z logo Dziedzictwa Kulinarnego Opolskiego na spotkaniu, które odbyło się w należącym do sieci Zajeździe Karolinka w Gogolinie.
Nowi członkowie DKO, to:
- Pasieka nad Prosną Marcina Krawczyka z Radłowa - firma "Krystian" Krystiana Stasia z Otmic – producenta tradycyjnych makaronów - zamek w Mosznej
Dziedzictwo Kulinarne Opolskie jest, jak przyznał prezes spółki Moszna Zamek, Tomasz Ganczarek, kolejną możliwością promocyjną zamku, z której zamierza skorzystać kierowana przez niego spółka.
Moszna Zamek ma w szczególności nadzieję na wypromowanie zamkowej restauracji specjalizującej się w kuchni polskiej i śląskiej. - Z kulinarnych ciekawostek - wkrótce zaczniemy serwować gołąbki a'la Magda Gessler, która gościła u nas niedawno i zachwyciła się m.in. naszym stuletnim prawie piecem. Mamy zgodę na firmowanie tych gołąbków jej nazwiskiem – poinformował Tomasz Ganczarek.
Z kolei, przedstawicielka należącego do sieci Pałacu w Pawłowicach powiedziała PAP, że przynależność do tej organizacji daje m.in. możliwość spotkań i wymiany doświadczeń członków sieci, podpatrywania pomysłów innych członków, wzajemnego korzystania ze swoich usług (większość produktów spożywczych obejmujących np. mięsa i wędliny, masło, mąki i przetwory pochodzi z firm należących do DKO)
Regionalną Sieć Dziedzictwo Kulinarne Opolskie tworzą rolnicy, producenci, przetwórcy żywności, restauracje, hotele, gospodarstwa agroturystyczne, sklepy i punkty gastronomiczne. Od 2008 roku woj. opolskie jest członkiem Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, do której należy obecnie 27 regionów europejskich.
Źródło: PAP – 12.03.2014
| | | |
|
Komentarze: |
|
|
|
|
|
| | |