Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » Szefowie kuchni kieleckich hoteli zachęcali... | Aktualności hotelarskie z kraju
Szefowie kuchni kieleckich hoteli zachęcali młodzież do wyboru nauki w zawodzie kucharza
|
Dzień otwarty w ZSPS w Kielcach (fot. echodnia.eu)
|
Akcję promocyjną zorganizował Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach podczas Dnia Otwartej Szkoły. Impreza odbyła się w środę w siedzibie placówki. Z charakterem pracy kucharza mogli zapoznać się gimnazjaliści, którzy już niedługo muszą zdecydować, w jakim kierunku będą się dalej kształcić – czytamy na stronie Echo Dnia.eu
Osoby odwiedzające w środę Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach mogły liczyć na zapoznanie się ze sztuką gotowania pod okiem szefów kuchni z kieleckich hoteli, pokaz barmański i wiele innych interesujących wydarzeń.
Oprócz pokazów praktycznych młodzi ludzie mogli również poznać nieco teorii żywieniowych związanych między innymi z dietą dla osób z nadciśnieniem tętniczym, prawidłowym nakrywaniem do stołu czy obejrzeć pokaz barmański. Chętni mogli też sprawdzić swoje umiejętności w rozpoznawaniu popularnych przypraw.
Odwiedzający mogli podziwiać kulinarny kunszt absolwenta ZSPS i obecnego szefa kuchni kieleckiego Best Western Grand Hotel – Rafała Korusa. - To ciekawa inicjatywa, bo młodzież może zobaczyć, jak ta praca wygląda, na czym polega, a przy okazji dowiedzieć się czegoś nowego. Jego dziełem w trakcie prezentacji były takie potrawy, jak: krem z pomidorów, krewetki po hiszpańsku, filet z kurczaka faszerowany musem szpinakowym i z suszonych pomidorów czy polędwiczka wieprzowa marynowana w ziołach podana na smażonych boczniakach.
Mariusz Putek, zastępca szefa kuchni w kieleckim Binkowski Hotel zaprezentował natomiast: łososia z czarnuszką, stek z sosem grzybowym czy panna cottę (rodzaj deseru z Włoch).
Źródło: Echo Dnia.eu – 19.03.2014
| | | |
|
Komentarze: |
|
|
|
|
|
| | |