Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » Pikantne Indie w sercu Krakowa

Aktualności hotelarskie z kraju


Pikantne Indie w sercu Krakowa


Dodano: 2014-04-09

Drukuj

Wyślij



Pikantne Indie


W kwietniu w bufecie Surf & Turf krakowskiego Radisson Blu Hotel królować będzie kuchnia indyjska. Znakomite dania, orientalne przyprawy, oryginalne składniki, świeże ryby i owoce morza to recepta na udaną indyjską kolację.

Indie są siódmym największym krajem na świecie i drugim pod względem zamieszkującej go ludności. Zróżnicowanie geograficzne, kulturowe i religijne ma niezwykły wpływ na kuchnie poszczególnych regionów. Potrawy indyjskie to królestwo dań wegetariańskich, głównie za sprawą wyznawanej w Indiach religii. W tym kraju, gdzie linia brzegowa ma ponad 7 000 km, niezwykle popularne są też ryby i owoce morza. Przyrządza się m.in langusty, kałamarnice, krewetki, tuńczyka, barakudy czy dorsza. Kuchnia indyjska najbardziej wyróżnia się liczbą dań z roślin strączkowych oraz ilością stosowanych przypraw. Używa się tu kurkumy, kardamonu, curry, czosnku, szafranu, chili, czarnuszki czy imbiru, tamaryndowca,  cząbru, goździków i innych. Wszystkie potrawy są niezwykle dobrze doprawione, zdrowe, pełne antyoksydantów i cennych składników odżywczych.

Największą tajemnicą kuchni indyjskiej są masale. To mieszanki przypraw, niektóre składają się nawet z 15 składników. Do ich przygotowania używa się świeżych ziół, korzeni, oraz popularnych dodatków jak czosnek, cebula, papryczka chili. Składniki miesza się, praży na patelni, odsiewa i tak przyrządzone mieszanki dodawane są zazwyczaj zaraz przed końcem gotowania. Podczas przygotowywania potraw wydobywa się ich prawdziwy smak i aromat, a odpowiednio dobrana masala nadaje ten niepowtarzalny, charakterystyczny dla dań indyjskich posmak.



W Radisson Blu Hotel Kraków Szef Kuchni Stanisław Bobowski zawsze dba o to aby kuchnie tematyczne bufetu Surf&Turf były autentyczne. W przypadku kuchni indyjskiej wszystkie składniki jak np masale czy ryż basmati będą dostarczane przez oryginalnych dostawców. „W kwietniu serwować będziemy różnorodną kuchnię indyjską. Wybraliśmy najlepsze przepisy z różnych regionów. Podamy Palak Paneer – wspaniały sos szpinakowy podawany z oryginalnym indyjskim serem z tłustego mleka. Soczewice Dhal, czy jedną z moich ulubionych potraw indyjskich - Kurczaka Jalfrezi z orzeszkami nerkowca w sosie kokosowym” – mówi Stanisław Bobowski.
 
Bufet Surf&Turf obfitować będzie w dania mięsne i wegetariańskie. Na stole nie zabraknie  również świeżych ryb i owoców morza, przyrządzanych na zamówienie, także w orientalnych aranżacjach. W menu pojawią się ciepłe i zimne przystawki, zupy, dania główne czy desery. Indyjskie menu Hotelu Radisson Blu w Krakowie zadowoli nawet najbardziej wyszukane gusta.

Szef Kuchni Radisson Blu Hotel Kraków Stanisław Bobowski zdradza przepisy na przygotowanie oryginalnych indyjskich potraw:

Jagnięcina w sosie Curry – Madras

Składniki:   
500g łopatki jagnięcej
500g pomidorów
4 duże drobno pokrojone cebule
4 ząbki czosnku
3 łyżki madras curry (ostrego)
1 papryczka chili
1 łyżka świeżego imbiru
1 łyżka kumionu
300 ml mleka kokosowego
1 łyżeczka koziradki
1 łyżka zmielonego ziarna kolendry
laska cynamonu
kardamon

Przygotowanie:
Mięso należy pokroić w drobną kostkę. W garnku rozgrzewać olej, następnie dodać wszystkie przyprawy, podsmażyć. Dorzucić mięso, przesmażyć, dodać pozostałe składniki, i dusić na wolnym ogniu. 
Podawać z ryżem basmati.

Samosa

Składniki:
Ciasto:
235 g mąki z soczewicy
1 łyżeczka soli
60 g oleju rzepakowego
100 ml wody

Nadzienie:
4 łyżki oleju roślinnego
2 łyżeczki nasion kolendry
1 średnia drobno posiekana cebula
1 łyżeczka drobno posiekanego świeżego imbiru
5 średnich ziemniaków, ugotowanych w osolonej wodzie
90 g ugotowanego zielonego groszku
1 drobno posiekana papryczka chili
1 łyżeczka przyprawy garam masala
Sól do smaku

Przygotowanie:
W dużej misce należy zmieszać wszystkie składniki na ciasto, wyrobić, następnie odłożyć do lodówki na 2 godziny. Następnie ciasto należy bardzo cienko rozwałkować, i pociąć na kwadraty o boku 5 cm. Ziemniaki należy pokroić w małe kwadraciki o boku około 1 cm. Na patelni rozgrzać olej, dodać nasiona kolendry i smażyć aż zbrązowieją. Następnie dodać imbir i cebulę i smażyć aż cebula się przybrązowi. Dodać pokrojone ziemniaki i groszek, zamieszać i smażyć około 10 minut. Dodać pozostałe składniki i doprawić do smaku. Nadzienie powinno ostygnąć. Samosy smaży się około 10 minut, często obracając. Usmażone będą koloru brązowego. Na usmażone samosy nakładać nadzienie, zawinąć.


Źródło: Radisson Blu.com – 08.04.2014
 


Komentarze:

Arkadiusz Wejer z Hotelu Gwiazda Morza. Czym zaskoczy przyszłych gości? O tym opowie w naszej rozmowie. ...więcej»

Sun & Snow z nową nadmorską inwestycją w Jastrzębiej Górze ...więcej»

Novotel Poznań Centrum w nowej odsłonie ...więcej»

Ceny nad polskim Bałtykiem. Ile zapłacimy za wakacje? ...więcej»

Selina planuje otworzyć hotel w Warszawie. Jakich nieruchomości szuka? ...więcej»

Sposób na puste pokoje poza sezonem ...więcej»

Le Regina – najdroższy hotel w Polsce ...więcej»

Wielkie otwarcie niskich cen - nowa kampania taktyczna Focus Hotels ...więcej»

Poznań: Hotel Blow Up w Starym Browarze ...więcej»

Zielona Góra: Hotel Wellstreet zamknięty po zaledwie kilku tygodniach działalności od oficjalnego otwarcia ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji