|
Restauracja w hotelu Filmar w Toruniu (fot. urloplandia.pl)
|
Mieszkańcy Torunia coraz częściej wyręczają się fachowcami w przygotowaniu świąt, również tych najbliższych, czyli Wielkanocy 2014. Ci, którzy zdecydują się na ich usługi unikną przedświątecznej krzątaniny, pochłaniającej dużo czasu pracy w kuchni i zabierającym tyleż czasu zakupom – relacjonuje portal Gazeta.pl
Aby uchronić się przed uciążliwościami świątecznych przygotowań, kiedy zaplanowaliśmy święta w domu, możemy skorzystać z usług kuchni miejscowych restauracji. Oto, na jakie przykładowe oferty mogą liczyć mieszkańcy Torunia.
- Karotka, pierwsza w Toruniu restauracja wegańsko-wegetariańska proponuje w świątecznym cateringu, między innymi: krokiety z kapustą i pieczarkami, kotleciki gryczane, z kaszy jaglanej i ryżowo-marchewkowe, gołąbki z kaszą gryczaną i roladki razowe - wszystko po 3 zł za sztukę. W ofercie znajduje się także tarta wegańska z beszamelem i warzywami za 45 zł, biały barszcz i zupa paprykowa po 10 zł za litr, a także ciasta: marchewkowe, wegańska szarlotka, chlebek bananowy i wegańskie kokosowe.
- Mio Piano przy ul. Grudziądzkiej 110-114 poleca łososia i pstrąga w galarecie (8 zł za porcję), szynki, schaby, ruloniki z pastą migdałową, roladą z indyka czy tymbalikami drobiowymi, jarzynową sałatkę, również z grillowanym kurczakiem (odpowiednio: 4 i 8 zł za porcję), tartę na ciepło ze szpinakiem, serową lub z łososiem 35 zł, zupy: barszcz lub rosół z kołdunami i żurek na zakwasie.
- Restauracja czterogwiazdkowego hotelu Filmar przy ul. Grudziądzkiej 45 dostarczy między innymi: pasztet z dzikiego ptactwa (12 zł za 200 g), nóżki z warzywami (13 zł za 200 g), kaczkę w całości z musem żurawinowym - 67 zł za sztukę oraz zupy - barszcz, żur na prawdziwkach czy grzybową (9-12 zł za 250 ml), a także ciasto czekoladowe, domowy sernik, jabłecznik i mazurek świąteczny z marmoladą.
- Restauracja Fortu IV przy ul. Chrobrego 86 - pasztety: z pistacjami, z marchewki i orzechów oraz z gęsi (20-30 zł za sztukę), smalec z gęsi (3 zł za 100 g), faszerowana kaczka - 85 zł za sztukę, żurek na zakwasie i białej kiełbasie, zupa chrzanowa (10 zł za litr), pieczeń z karkówki, zrazy wieprzowe, wołowe, bigos i pstrąg duszony, pascha wielkanocna (4 zł za 10 dag).
Źródło: Gazeta.pl – 12.04.2014
|