Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » Dariusz Pazikowski nowym szefem kuchni w hotelu... | Aktualności hotelarskie z kraju
Dariusz Pazikowski nowym szefem kuchni w hotelu Courtyard by Marriott Warsaw Airport
|
Dariusz Pazikowski
|
W branży od 38 lat, przeszedł wszystkie szczeble zawodowe w kuchniach hotelowych, aż po stanowisko głównego szefa kuchni w kilku z nich. Szlify kulinarne zdobywał w 8 hotelach, rozpoczynając od hotelu Europejski w Warszawie, otwierał stołeczny Holiday Inn, uczestniczył w przekształcaniu hotelu Forum na Novotel Warszaw Centrum, następnie jako szef kuchni pomagał w rozwoju pierwszego w Polsce hotelu z konceptem SPA-Hotel Mrongovia. Wrócił na trzy lata do warszawskiego hotelu Grand, po czym zawodowe losy rzuciły go do hotelu Neptun w Szczecinie.
Jako szef kuchni odniósł wiele sukcesów. Był jednym z głównym organizatorów imprez okolicznościowych w ambasadzie RP w Rzymie. Dzięki temu miał możliwość promowania polskiej kuchni poza granicami kraju, w tym także w tak odległych zakątkach świata jak Emiraty Arabskie (Dubaj, Abu Dhabi) i Oman. Podczas mistrzostw Polski w przygotowywaniu potraw z ziemniaka w Poznaniu, zdobył tytuł wicemistrza Polski. Dariusz Pazikowski został także odznaczony medalem za promowanie kuchni staropolskiej „Chef de la Cusine”.
Zasiadał w składzie jury w wielu konkursach kulinarnych, m.in. „Zielona Czapka Bonduelle”. Uzyskał uprawnienia trenerskie dla szefów kuchni, co pozwoliło mu wyszkolić kilka pokoleń młodych mistrzów kuchni.
W grudniu 2013 roku został odznaczony przez Ministra Sportu i Turystyki resortową odznaką honorową za zasługi dla turystyki.
Od trzech lat pracuje w hotelu Courtyard by Marriott Warsaw Airport, a od 1 maja 2014 pełni funkcję szefa kuchni. Jest pasjonatem gotowania i tę pasję chce podawać na stół gościom hotelu. Specjalizuje się w daniach z lasu i wody, a jego ulubionym przysmakiem są krewetki i przegrzebki w różnych odsłonach.
**** Courtyard By Marriott Warsaw Airport jest hotelem czterogwiazdkowym, położonym bezpośrednio przy Lotnisku Chopina w Warszawie. 236 klimatyzowanych pokoi, każdy wyposażony w linię telefoniczną z pocztą głosową, bezpłatny Internet Wi-Fi, sejf, TV-Sat i Pay-TV, mini bar i zestaw do parzenia kawy/herbaty. Hotel oferuje swoim gościom restaurację Brasserie, Lobby Bar, Cyber Cafe, fitness club, sklep The Market, parking. Bezpłatny internet Wi-Fi dostępny jest w całym hotelu. W lobby znajdują się monitory informujące o aktualnych lotach samolotów. Najnowszym udogodnieniem jest interaktywny ekran dotykowy GoBoard, dzięki któremu goście mogą śledzić bieżące informacje o pogodzie, indeksach giełdowych, atrakcjach turystycznych stolicy oraz rozkłady jazdy komunikacji miejskiej, w tym także bezpośredniej kolejki łączącej lotnisko z centrum miasta. Hotel oddaje do dyspozycji firm 15 sal wielofunkcyjnych o łącznej powierzchni 950 m kw., w tym salę balową na 450 osób, oraz sale konferencyjne typu VIP boardroom.
Courtyard by Marriott Warsaw Airport zarządzany jest przez polską firmę Port – Hotel Sp. z o.o., która jest jednocześnie właścicielem obiektu.
Marriott International, Inc. jest wiodącą korporacją hotelarską z siedzibą w Bethesda, Maryland, USA, z przychodem ponad 13 miliardów USD w roku 2013. Marriott International prowadzi i zarządza hotelami oraz wynajmuje własne resorty wakacyjne, których jest w sumie ponad 4000 w 79 krajach.
Zatrudnia około 330 tys. pracowników w siedzibie głównej oraz obiektach zarządzanych i licencjonowanych. Marriott jest konsekwentnie uznawany za najlepszego pracodawcę i doceniany za swoją działalność biznesową, którą prowadzi w oparciu o pięć podstawowych wartości: ludzie są najważniejsi, dążyć do doskonałości, podążać za zmianami, działać uczciwie i służyć światu.
Źródło: Courtyard.com.pl – 15.05.2014
| | | |
|
Komentarze: |
|
|
|
|
|
| | |