Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » Gospodarzem konkursu „Kuchnia Polska... | Aktualności hotelarskie z kraju
Gospodarzem konkursu „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś” – Hotel – Zamek w Pułtusku
|
Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś
|
Ogólnopolski konkurs kulinarny „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś”, w którym wystartują zarówno profesjonalni kucharze, jak i uczniowie szkół gastronomicznych odbędzie się w Hotelu – Zamek w Pułtusku. W zamierzeniu organizatorów konkurs ma propagować polską sztukę kulinarna, łączyć tradycję z nowoczesnością i promować polskich producentów żywności – informuje Poradnik Restauratora.com.pl
Konkurs „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś”, którego organizatorem jest Stefan Birek, szef kuchni Hotelu Lord, a współorganizatorami: Hotel - Zamek w Pułtusku, Stowarzyszenie "Wspólnota Polska" Dom Polonii, przy wsparciu i pomocy merytorycznej Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, odbędzie się w dniach 30 maja – 1 czerwca 2014 roku.
Konkurencje konkursowe rozegrane zostaną w dniu 31 maja na podzamczu Hotelu *** Zamek w Pułtusku-Dom Polonii. Produkty obowiązkowe, które należy użyć w przygotowywaniu potraw, to:
Przekąska zimna lub gorąca: jesiotr (filet ze skórą), owoc agrestu, jogurt gęsty typu greckiego Danie główne: golonka ze sztuk QAFP cała, ziemniaki polskie, chrzan pospolity (korzeń), dowolny ser pleśniowy Firmy "Lazur".
Kapituła VI edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś" zakwalifikowała do udziału w konkursie profesjonalne ekipy kucharskie reprezentujące: Restaurację Momo z Poznania, Ristorante La Cucina z Gdańska, Hotel Monopol z Katowic, Hilton Hotel & Convention Centre z Warszawy, Restaurację Kociołek z Pruszkowa, Hotel Ambasadorski z Rzeszowa, Hotel Moderno/Kaliski z Poznania, Restaurację Amber Room z Warszawy, Hotel Westin z Warszawy i Restaurację Jan z Bełchatowa. Zwycięzcy Konkursu - w kategorii profesjonaliści - otrzymają nominację do Półfinału Kulinarnego Pucharu Polski 2014.
W kategorii uczniów szkół gastronomicznych wystąpią przedstawiciele szkół z Kościerzyny, Warszawy, Rzeszowa, Bydgoszczy, Pomiechówka i Pułtuska.
Źródło: Poradnik Restauratora.com.pl
| | | |
|
Komentarze: |
|
|
|
|
|
| | |