Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » Smaki miasta, regionu i świata motywem przewodnim... | Aktualności hotelarskie z kraju
Smaki miasta, regionu i świata motywem przewodnim Nocy Restauracji w Poznaniu
|
Słone rogale nadziewane confit z kaczki z sosem z żurawiny w Voyager Wine Club (fot. nocrestauracji.pl)
|
Kolejna, trzecia już edycja Nocy Restauracji zapowiadana jest w Poznaniu na piątek 30 maja. Nocne menu w lokalach biorących udział w akcji ma być dostępne w godzinach od 19 do 2 w nocy, lub do ostatniego klienta. Dodatkową atrakcją gastronomicznego doświadczenia będą pokazy kulinarne pogłębiające wiedzę o technikach kulinarnych lub poszczególnych elementach oferty, np. o winie – czytamy w portalu MM Poznań.pl
Szefowie poznańskich restauracji przygotują na tę okazję specjalne menu, a znajdujące się w nim potrawy walczyć będą o Grand Prix Nocy Restauracji. Prezentacją specjalności restauracji zajmą się szefowie kuchni poszczególnych lokali, którzy przygotują kulinarne pokazy, dzięki którym klienci będą mogli poznać nie tylko smaki, ale i osoby za nimi stojące.
A oto, jak przygotowują się niektóre poznańskie lokale do Nocy Restauracji: - Hugo Restaurant i jej szef Dominik Narloch przygotowali potrawę w skład, której wchodzą: policzki z wieprzowiny złotnickiej, szparagi, bakłażan, buraczki i trzustka. - Restauracja Bazar 1838 i Jacek Fedde zaserwują mostek cielęcy faszerowany szparagami i twarogiem z „szagówkami”. - Hotel Novotel Centrum i Mariusz Kucharczyk zaprezentują wariację na temat wielkopolskiego fast foodu, z kaczki z sezonowymi warzywami, tortilli z piersi kaczej faszerowanej młodej marchewki, ręcznej roboty frytkami, szparagami i kiełkami groszku. - Voyager Wine Club i Chris Petersen połączyli słonego rogala z kaczką, otrzymując bardzo smaczne zestawienie
Na potrawy kuchni z całego świata zapraszają też między innymi: restauracja Cucina, Gusto Food & Wine, Kyokai Sushi Bar i Goko Restauracja Japońska.
- Wartością Nocy Restauracji dla mieszkańców Poznania, jak i turystów planujących odwiedzić Poznań jest wysoka jakość dostępnej w trakcie imprezy oferty. Nie ma drugiej takiej imprezy w kraju, która skupiałaby się na aspekcie promowania kulinariów najwyższej jakości – mówi Jan Mazurczak, Prezes Poznańskiej Lokalnej Organizacji Turystycznej.
Źródło: MM Poznań.pl – 21.05.2014
| | | |
|
Komentarze: |
|
|
|
|
|
| | |