Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » Czas szparagów – jedz zdrowo i po...

Aktualności hotelarskie z kraju


Czas szparagów – jedz zdrowo i po królewsku.


Dodano: 2014-05-22

Drukuj

Wyślij



Hotel Interferie Medical & Spa w Świnoujściu (fot. prtime.pl)


Szparagi przez lata uznawano za wykwintne, lecz ekskluzywne warzywo. Polacy jednak z roku na rok coraz bardziej doceniają ich niepowtarzalny smak, a przede wszystkim wartości odżywcze.

Białe, zielone i rzadziej spotykane fioletowe pędy szparagów, znane są jako dodatek do potraw lub danie samo w sobie już od starożytności. Ich smak oraz właściwości lecznicze doceniono szczególnie w okresie renesansu. Jedzeniem królów zwykło się je nazywać od czasu kiedy stały się ogromnym przysmakiem francuskiego króla Ludwika XIV.  W Polsce najczęściej spotykane i uprawiane są szparagi białe. Są nieco twardsze od zielonych, dlatego wymagają obrania przed ugotowaniem. Z uwagi na czas gotowania nie należy mieszać różnokolorowych szparagów. Warto zaznaczyć jednak, że różnica barw nie ma wpływu na zawartość substancji odżywczych tego warzywa.

Szparagowa fiesta w Interferie Medical Spa

Sezon na szparagi jest bardzo krótki – naprawdę świeże i dorodne są tylko w maju i czerwcu. Dlatego warto spróbować ich właśnie teraz. Świeże szparagi mają jasne zamknięte główki, połyskujące pędy i elastyczną łodygę. Aby zachowały swój niepowtarzalny smak, restauracja w hotelu Interferie Medical Spa przechowuje je lekko zamoczone w wodzie lub obłożone wilgotną ściereczką.



Przygotowanie szparagów jest wbrew pozorom bardzo proste. - Szparagi należy przede wszystkim umyć oraz odciąć twarde końcówki. Białe pędy musimy dodatkowo obrać. Gotujemy je w wysokim garnku, we wrzącej wodzie ze szczyptą soli i cukru, sokiem z cytryny i pomarańczy oraz odrobiną masła, pod przykryciem przez około 5-10 minut (w zależności od gatunku i grubości). Dobrze ugotowane szparagi powinny być miękkie, lecz jędrne – mówi Bogusław Michałowski, mistrz kuchni Interferie Medical SPA w Świnoujściu. Równie dobrze smakują szparagi ugotowane na parze, upieczone w piekarniku lub na grillu.
Pomysłów na przyrządzenie dań ze szparagami jest wiele. Do najpopularniejszych należą tarty, zapiekanki, omlety czy też kremowe zupy. -Najczęściej podaję szparagi z młodymi ziemniakami, sosem holenderskim oraz masłem klarowanym. Świetnie sprawdzają się także jako dodatek do ryb, mięsa wieprzowego czy wołowego – podkreśla Bogusław Michałowski.

Na zdrowie szparagi!

Szparagi to prawdziwa skarbnica cennych składników mineralnych i witamin. Są one doskonałym źródłem kwasu foliowego, witaminy A, witamin z grupy B, witaminy C, wapnia oraz błonnika. Zawierają dużą ilość glutationu, białka które pomaga w zwalczaniu miedzy innymi nowotworów oraz choroby Alzheimera. Żelazo oraz potas obecne w tym warzywie wzmacniają naczynia krwionośne, zaś arginina chroni przed zakażeniami i przyśpiesza powrót do zdrowia po zabiegach operacyjnych.  Dodatkowym plusem szparagów jest ich lekkostrawność oraz niska kaloryczność – jedyne 18 kcal w 100g!

***
Spółka Interferie z siedzibą w Lubinie od ponad 20 lat działa na rynku turystycznym, oferując wypoczynek w swoich ośrodkach w wielu atrakcyjnych miejscach Polski oraz pośrednicząc w organizacji kolonii, wczasów oraz pobytów profilaktyczno-leczniczych i sanatoryjno-rehabilitacyjnych. Interferie to największa spółka branży turystycznej na Dolnym Śląsku i jedna z większych w kraju – posiada kilka obiektów dostosowanych do różnych potrzeb i oczekiwań Gości, począwszy od wysokiej klasy hoteli, jak czterogwiazdkowy Interferie Medical SPA w Świnoujściu, poprzez ośrodki wypoczynkowe.


Źródło: Open-Group.com – 20.05.2014


Komentarze:

Arkadiusz Wejer z Hotelu Gwiazda Morza. Czym zaskoczy przyszłych gości? O tym opowie w naszej rozmowie. ...więcej»

Sun & Snow z nową nadmorską inwestycją w Jastrzębiej Górze ...więcej»

Novotel Poznań Centrum w nowej odsłonie ...więcej»

Ceny nad polskim Bałtykiem. Ile zapłacimy za wakacje? ...więcej»

Selina planuje otworzyć hotel w Warszawie. Jakich nieruchomości szuka? ...więcej»

Sposób na puste pokoje poza sezonem ...więcej»

Le Regina – najdroższy hotel w Polsce ...więcej»

Wielkie otwarcie niskich cen - nowa kampania taktyczna Focus Hotels ...więcej»

Poznań: Hotel Blow Up w Starym Browarze ...więcej»

Zielona Góra: Hotel Wellstreet zamknięty po zaledwie kilku tygodniach działalności od oficjalnego otwarcia ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji