Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » Polski kucharz i restaurator autorem kolacji dla...

Aktualności hotelarskie z kraju


Polski kucharz i restaurator autorem kolacji dla Barracka Obamy


Dodano: 2014-06-04

Drukuj

Wyślij



Wojciech Modest Amaro (fot. natemat.pl)


Dla przebywającego z wizytą w Polsce prezydenta Stanów Zjednoczonych Ameryki Północnej, Barracka Obamy i szefów kilku innych państw, autorem kolacji na Zamku Królewskim jest znany polski kucharz i restaurator Wojciech Modest Amaro – czytamy w Gazecie.pl

Wojciech Modest Amaro, właściciel jedynej w Polsce restauracji z gwiazdką Michelin, biorący udział w programie kulinarnym „Hell’s Kitchen” w telewizji Polsat, podzielił się z Magdaleną Cenkier, dziennikarką Polsat News tym, co przygotował na kolację dla światowych przywódców goszczących w Warszawie.

Menu zawierać będzie m.in.: polskie szparagi z młodym bobem i olejem bukowym oraz polska jagnięcina z kaszą gryczaną niepaloną, z dodatkiem palonej karmelizowanej maślanki. Na deser - truskawki pachnące czarnym bzem i specjalne lody z natki pietruszki, które zastąpią szypułki owoców. Dla osób, które nie jedzą mięsa przygotowano - dorsza z młodymi warzywami, pachnącego kwiatami lawendy.



Do tego zaś, chleb pieczony z z czarnuszką, z palonym sianem łąkowym - słynny czarny chleb Atelier Amaro z masłem kurkowym.

- Czuję się niezwykle wyróżniony, że przyjdzie mi serwować dania znamienitym gościom, którzy pojawią się w Polsce, aby świętować z nami 25. rocznicę pierwszych wolnych wyborów. Mimo wielu lat pracy w tym zawodzie nie ukrywam, że przygotowanie kolacji dla tak ważnych osobistości jest niezwykle stresogenne. Tym bardziej że muszę przyrządzić wszystko zgodnie z rygorystycznymi zasadami protokołu dyplomatycznego – mówił Wojciech Modest Amaro.


Źródło: Gazeta.pl – 02.06.2014


Komentarze:

Arkadiusz Wejer z Hotelu Gwiazda Morza. Czym zaskoczy przyszłych gości? O tym opowie w naszej rozmowie. ...więcej»

Sun & Snow z nową nadmorską inwestycją w Jastrzębiej Górze ...więcej»

Novotel Poznań Centrum w nowej odsłonie ...więcej»

Ceny nad polskim Bałtykiem. Ile zapłacimy za wakacje? ...więcej»

Selina planuje otworzyć hotel w Warszawie. Jakich nieruchomości szuka? ...więcej»

Sposób na puste pokoje poza sezonem ...więcej»

Le Regina – najdroższy hotel w Polsce ...więcej»

Wielkie otwarcie niskich cen - nowa kampania taktyczna Focus Hotels ...więcej»

Poznań: Hotel Blow Up w Starym Browarze ...więcej»

Zielona Góra: Hotel Wellstreet zamknięty po zaledwie kilku tygodniach działalności od oficjalnego otwarcia ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji