Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » Polski kucharz i restaurator autorem kolacji dla... | Aktualności hotelarskie z kraju
Polski kucharz i restaurator autorem kolacji dla Barracka Obamy
|
Wojciech Modest Amaro (fot. natemat.pl)
|
Dla przebywającego z wizytą w Polsce prezydenta Stanów Zjednoczonych Ameryki Północnej, Barracka Obamy i szefów kilku innych państw, autorem kolacji na Zamku Królewskim jest znany polski kucharz i restaurator Wojciech Modest Amaro – czytamy w Gazecie.pl
Wojciech Modest Amaro, właściciel jedynej w Polsce restauracji z gwiazdką Michelin, biorący udział w programie kulinarnym „Hell’s Kitchen” w telewizji Polsat, podzielił się z Magdaleną Cenkier, dziennikarką Polsat News tym, co przygotował na kolację dla światowych przywódców goszczących w Warszawie.
Menu zawierać będzie m.in.: polskie szparagi z młodym bobem i olejem bukowym oraz polska jagnięcina z kaszą gryczaną niepaloną, z dodatkiem palonej karmelizowanej maślanki. Na deser - truskawki pachnące czarnym bzem i specjalne lody z natki pietruszki, które zastąpią szypułki owoców. Dla osób, które nie jedzą mięsa przygotowano - dorsza z młodymi warzywami, pachnącego kwiatami lawendy.
Do tego zaś, chleb pieczony z z czarnuszką, z palonym sianem łąkowym - słynny czarny chleb Atelier Amaro z masłem kurkowym.
- Czuję się niezwykle wyróżniony, że przyjdzie mi serwować dania znamienitym gościom, którzy pojawią się w Polsce, aby świętować z nami 25. rocznicę pierwszych wolnych wyborów. Mimo wielu lat pracy w tym zawodzie nie ukrywam, że przygotowanie kolacji dla tak ważnych osobistości jest niezwykle stresogenne. Tym bardziej że muszę przyrządzić wszystko zgodnie z rygorystycznymi zasadami protokołu dyplomatycznego – mówił Wojciech Modest Amaro.
Źródło: Gazeta.pl – 02.06.2014
| | | |
|
Komentarze: |
|
|
|
|
|
| | |