Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » Ruszył konkurs Barista of the Year 2014 –...

Aktualności hotelarskie z kraju


Ruszył konkurs Barista of the Year 2014 – najlepsi bariści spotkają się w Warszawie


Dodano: 2014-06-12

Drukuj

Wyślij



Konkurs Barista of the Year


10 czerwca br. w Warszawie rozpoczynają się Mistrzostwa Regionalne konkursu Barista ot the Year 2014 (BOY 2014) – organizowane przez CHI Polska, lidera na polskim rynku kawowym i operatoramarek Costa Coffee, Costa by coffeeheaven i coffeeheaven. W szranki stanie 31 baristów z całej Polski, z czego aż 12 z Warszawy. Tylko 10 osób przejdzie do kolejnego etapu, Finału Krajowego. W tym roku, po raz pierwszy w Polsce odbędzie się także Finał Europejski. Do Warszawy przyjadą najlepsi bariści Costa Coffee z całej Europy. W konkursie Barista of the Year 2014 liczy się technika przygotowania i smak przyrządzanej kawy oraz sprawne wykorzystanie narzędzi podczas przygotowywania produktów kawowych.

Polacy coraz bardziej delektują się kawą i coraz częściej sięgają po ten aromatyczny, ożywczy napój. Od porannej kawy rozpoczynamy dzień, przy kawie w kawiarni spotykamy się z przyjaciółmi czy w sprawach biznesowych. Kubek kawy stał się stałym elementem naszego dnia. To chwila dla siebie, którą chcemy celebrować i cieszyć się smakiem i aromatem kawy. To także chwila, którą chcemy się dzielić z przyjaciółmi czy rodziną. Dlatego coraz większą wagę przykładamy do sposobu, w jaki kawa jest parzona i serwowana.

Aby spełnić oczekiwania miłośników kawy, bariści muszą się nieustanie doskonalić w sztuce jej przyrządzania. Duma, Pasja i Osobowość, to nie tylko hasła konkursu Barista of the Year 2014. To cechy, które wyróżniają prawdziwego mistrza-baristę, bo parzenie kawy to sztuka, która wymaga kunsztu i finezji, sztuka, dzięki której każda serwowana filiżanka kawy jest wyjątkowa.



- „Tylko dzięki rzetelnej pracy i pasji barista może wydobyć z kawy jej wyjątkowy smak i aromat. Konkurs Barista of the Year2014 to prawdziwy pokaz umiejętności naszych baristów. Pozytywna rywalizacja, która towarzyszy konkursowi dodatkowo motywuje ich do doskonalenia swoich umiejętności.” – mówi Łukasz Przedworski, Lider Projektu Barista of the Year 2014. – „Nie przypadkowo Mistrzostwa Regionalne odbywają się w naszej Akademii Kawowej, miejscu stworzonym z myślą o baristach, w którym mogą nieustannie ćwiczyć i podnosić swoje kwalifikacje.” – dodaje Łukasz Przedworski.

Jurorzy konkursu będą mieli ciężki „kubek” do zgryzienia, bowiem poziom profesjonalizmu i zaangażowanie baristów wzrasta z każdą kolejną edycją. Z każdym rokiem wzrastają także wymagania, którym muszą sprostać uczestnicy konkursu. W tym roku bariści będą musieli wykazać się umiejętnościami i sprawnością w realizacji trzech zadań:
•    „Espresso na czas” – ta konkurencja polega na przygotowaniu w ciągu dwóch minut jak największej ilości espresso, przy czym liczy się nie tylko liczba przygotowanych kaw, ale i ich smak, wygląd oraz sposób podania.
•    „Ocena techniczna” – w tej konkurencji bariści będą mieli za zadanie przygotować w ciągu ośmiu minut cztery napoje: Espresso, Cappuccino, Cafe Latte oraz Flat White lub Corto. Tutaj liczyć się będzie przede wszystkim technika i jakość przygotowania tych czterech podstawowych napojów kawowych.
•    „Prezentacja” - trzecie zadanie to dwuminutowa prezentacja, podczas której uczestnik będzie miał okazję przekonać do siebie jury i opowiedzieć kilka słów o sobie i swojej pasji do kawy.

- „W związku z tym, że obchodzimy w tym roku w Costa „Rok Kawy” zależy nam, aby szukać doskonałości technicznej we wszystkich etapach konkursu Barista of the Year 2014. Dlatego też kryteria oceny kandydatów podczas Mistrzostw Barista of the Year 2014 zostały w tym roku zrewidowane i poprawione. Efektem zmiany sposobu oceniania kandydatów jest wprowadzenie podziału na dwa kluczowe obszary podlegające ocenie w tym roku: techniczny i sensoryczny. Taki podział odzwierciedla też strukturę Światowych Mistrzostw Baristów.”- wyjaśnia Łukasz Przedworski, Lider Projektu Barista of the Year.

Zwycięzcy zostaną wyłonieni przez czteroosobowe grono jury. Dziesięciu najlepszych Baristów zostanie zakwalifikowanych do Finału Krajowego, który odbędzie się w dniach 26 i 27 czerwca br., również w Warszawie. Zwycięzca Finału Krajowego konkursu Barista of the Year 2014 reprezentował będzie nasz kraj w Finale Europejskim Barista of the Year 2014, zaplanowanym w stolicy na sierpień tego roku.

Nagrody dla laureatów poszczególnych etapów konkursu ufundowała spółka CHI Polska. Partnerami konkursu są Huhtamaki, OSM Łowicz, David Rio, Tork, Henry Kruse, Ecolab, Kropla Beskidu i CSM.

Tegoroczna edycja kawowego konkursu odbywa się w wyjątkowych okolicznościach, gdyż wszystkie kawiarnie Costa Coffee, Costa by coffeeheaven oraz coffeeheaven świętują aktualnie Rok Kawy.

***
Informacje o firmie:
Firma CHI Polska SA jest obecna na polskim rynku od 1999 roku i jest operatorem trzech marek z branży kawiarnianej: Costa Coffee, Costa by coffeeheaven i coffeeheaven.

CHI Polska rozpoczęła proces rebrandingu, w wyniku którego lider europejskiego rynku kawowego, Costa Coffee, zastąpi marki coffeeheaven i Costa by coffeeheaven. Proces zmian rozpoczął się wcześniej niż zakładano i przebiega wyjątkowo szybko i dynamicznie. W pierwszej fazie rebrandingu zmieniło się 20 warszawskich kawiarni, wszystkie Costa by coffeeheaven i wybrane coffeeheaven. Druga faza rebrandingu obejmie wszystkie pozostałe kawiarnie w całej Polsce. W trzeciej fazie rebrandingu CHI Polska będzie zarządzała tylko marką Costa Coffee. Obecnie pod szyldem Costa Coffee, Costa by coffeeheaven oraz coffeeheaven funkcjonuje około 105 placówek zlokalizowanych głównie w centrach oraz galeriach handlowych w największych miastach Polski.

Od lutego 2010 roku CHI Polska SA jest częścią Costa Limited, która jest numerem 1 w Europie oraz zarządza drugą pod względem wielkości międzynarodową marką kawiarni na świecie - Costa Coffee. Założyli ją bracia Sergio i Bruno Costa w 1971 r. Siedem lat później powstała pierwsza kawiarnia Costa w Londynie. Obecnie firma posiada blisko 2800 kawiarni w 29 krajach, z czego ponad 1700 znajduje się w Wielkiej Brytanii. W roku 2010 i 2011 Costa Limited otrzymała od Allegra Strategies nagrodę "Najlepsze kawiarnie sieciowe w Wielkiej Brytanii i Irlandii", a w roku 2011 i 2012 Allegra Strategies przyznała jej tytuł "Najlepsze kawiarnie sieciowe w Europie".

Cechą charakterystyczną sieci Costa Coffee jest wysoka jakość kawy z wyjątkowej mieszanki Mocha Italia, ciepła atmosfera zachęcająca do miłej pauzy w ciągu dnia oraz wykwalifikowani i przyjaźni bariści, którzy dbają o najwyższy standard obsługi.

Działaniom CHI Polska SA przyświeca filozofia oparta na zasadach społecznej odpowiedzialności biznesu, począwszy od wyboru plantacji kawy dla swojej mieszanki (100% ziaren ma certyfikat Rainforest Alliance, organizacji stojącej na straży zrównoważonego rozwoju w obszarze rolnictwa, leśnictwa i turystyki), poprzez troskę o pracowników (polityka awansów pracowników poprzez efektywny system szkoleń i nieustanny rozwój organizacji, CHI Polska trzykrotnie zdobyła tytuł „Top Employers Polska”), partnerów biznesowych (czterokrotny zdobywca tytułu Cafe Retailer of the Year), skończywszy na działaniach na rzecz społeczności lokalnych. CHI Polska SA to wielokrotny laureat SCAE Mistrzostw Polski Barista i Mistrzostw Latte Art. Poprzez wszystkie te działania CHI Polska SA od lat wyznacza najwyższe standardy jakości w branży gastronomicznej.


Źródło: CityBell.pl – 10.06.2014


Komentarze:

Arkadiusz Wejer z Hotelu Gwiazda Morza. Czym zaskoczy przyszłych gości? O tym opowie w naszej rozmowie. ...więcej»

Sun & Snow z nową nadmorską inwestycją w Jastrzębiej Górze ...więcej»

Novotel Poznań Centrum w nowej odsłonie ...więcej»

Ceny nad polskim Bałtykiem. Ile zapłacimy za wakacje? ...więcej»

Selina planuje otworzyć hotel w Warszawie. Jakich nieruchomości szuka? ...więcej»

Sposób na puste pokoje poza sezonem ...więcej»

Le Regina – najdroższy hotel w Polsce ...więcej»

Wielkie otwarcie niskich cen - nowa kampania taktyczna Focus Hotels ...więcej»

Poznań: Hotel Blow Up w Starym Browarze ...więcej»

Zielona Góra: Hotel Wellstreet zamknięty po zaledwie kilku tygodniach działalności od oficjalnego otwarcia ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji