Sobota 21 Wrzesień 2024

redakcja@hotelinfo24.pl | Reklama w serwisie

Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » Slow Food Polska oraz Miasto Sandomierz...

Aktualności hotelarskie z kraju


Slow Food Polska oraz Miasto Sandomierz organizatorami festiwalu Czas Dobrego Sera


Dodano: 2014-06-18

Drukuj

Wyślij



Czas Dobrego Sera w Sandomierzu (fot. magazyn-kuchnia.pl)


IV edycja festiwalu Czas Dobrego Sera odbędzie się w trakcie czerwcowego długiego weekendu w dniach od 21 do 22 czerwca w Sandomierzu. Festiwal jest doskonałym miejscem do zaprezentowania różnorodności wyrobów produkowanych na bazie mleka i ich promocja wśród polskich i zagranicznych klientów oraz podmiotów zajmujących się tą branżą – czytamy  na stronie Magazyn-Kuchnia.pl

Udział w festiwalu biorą udział wyłącznie najlepsi producenci serów zagrodowych oraz najlepsze polskie mleczarnie, jak również zakłady przetwórstwa mleka. Organizatorzy cenią sobie również udział małych, rodzinnych gospodarstw i serowni.

- W tym roku zwrócimy szczególną uwagę na sery z przerostem pleśni niebieskiej. Kiedyś mieliśmy rokpola, teraz najbardziej znanym polskim serem niebieskim jest lazur ze Skalmierzyc oraz camen z Kamiennej Góry. W zeszłym roku, w kategorii serów dojrzewających zwyciężyły dwa sery z pleśnią niebieską z Rancza Frontiera. Poza tym zaprezentujemy słynne sery ze świata, prawdziwych serowych celebrytów: brytyjski stilton, hiszpański cabrales, francuski roquefort, włoską gorgonzolę… - powiedział Jacek Szklarek, pomysłodawca i organizator festiwalu.



Na festiwalu nie zabraknie także słynnych producentów sera z zagranicy. Swój udział zapowiedzieli między innymi: producenci oryginalnego Parmigiano Reggiano; rodzina Salvatora Bussu – wytwarzająca owcze sery Fiore Sardo dei Pastori prosto z Sardynii; producenci legendarnego sera Bitto z włoskich Alp, czy wytwórcy sera Pecorino Toscano z okolic Volterry.

Swoje pokazy na festiwalu zaprezentują też wybitni szefowie kuchni, między innymi z restauracji rekomendowanych przez Slow Food Polska: Witold Iwański (Aruana, Hotel Narvil, Serock), Alex Baron (Solec 44, Warszawa), Krzysztof Żurek (Trzy Rybki, Hotel Stary, Kraków) i Dariusz Wójcik (Dwór Dwikozy, Sandomierz).


Źródło: Magazyn-Kuchnia.pl – 12.06.2014


Komentarze:

Arkadiusz Wejer z Hotelu Gwiazda Morza. Czym zaskoczy przyszłych gości? O tym opowie w naszej rozmowie. ...więcej»

Sun & Snow z nową nadmorską inwestycją w Jastrzębiej Górze ...więcej»

Novotel Poznań Centrum w nowej odsłonie ...więcej»

Ceny nad polskim Bałtykiem. Ile zapłacimy za wakacje? ...więcej»

Selina planuje otworzyć hotel w Warszawie. Jakich nieruchomości szuka? ...więcej»

Sposób na puste pokoje poza sezonem ...więcej»

Le Regina – najdroższy hotel w Polsce ...więcej»

Wielkie otwarcie niskich cen - nowa kampania taktyczna Focus Hotels ...więcej»

Poznań: Hotel Blow Up w Starym Browarze ...więcej»

Zielona Góra: Hotel Wellstreet zamknięty po zaledwie kilku tygodniach działalności od oficjalnego otwarcia ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji