Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » Lokalne produkty z Marzęcina na liście produktów... | Aktualności hotelarskie z kraju
Lokalne produkty z Marzęcina na liście produktów tradycyjnych Pomorza
|
Pieczeń boczkowa z Marzęcina na liście produktów tradycyjnych (fot. pomorskie.eu)
|
Kolejne produkty tradycyjne z Pomorza wpisane zostały na listę Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Do 149. zarejestrowanych już produktów z Pomorza dołączają tym razem bałabuchy marzęcińskie i pieczeń boczkowa z Marzęcina – informuje Portal Spożywczy.pl za Polską Agencją Prasową
Na listę produktów tradycyjnych prowadzoną przez resort rolnictwa wpisywane są produkty, stanowiące element dziedzictwa kulturowego regionu, wytwarzane tradycyjnymi metodami, wykorzystywanymi co najmniej od 25 lat.
Wniosek o wpisanie na listę bałabuchów marzęcińskich i pieczeni boczkowej z Marzęcina, złożyło w pomorskim urzędzie marszałkowskim Stowarzyszenie Przyjaciół Marzęcina, miejscowości położonej w gminie Nowy Dwór Gdański.
Bałabuchy marzęcińskie – to pieczywo zwane ukraińskim chlebem, którego receptura pochodzi z Ukrainy i przywędrowało w okolice Marzęcina wraz z osadnikami przesiedlanymi tu w ramach tzw. akcji Wisła. Obecnie bałabuchy wypiekane są już nawet przez adeptów sztuki kulinarnej najmłodszego pokolenia.
Pieczeń boczkowa – to potrawa przygotowywana z surowego boczku z czosnkiem, natką pietruszki i przyprawami.
Województwo pomorskie może pochwalić się 149. zarejestrowanymi produktami tradycyjnymi i ustępuje w skali całego kraju tylko województwu podkarpackiemu, które ma ich na koncie aż 162.
Jak wynika z danych Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Gdańsku, w województwie jest około 800 producentów żywności lokalnej i tradycyjnej i około 600. gospodarstw ekologicznych. Na początku marca ponad 50 lokalnych przedsiębiorców, producentów, przetwórców i sprzedawców powołało w Gdańsku Pomorską Izbę Gospodarczą Żywności Naturalnej i Tradycyjnej.
Źródło: Portal Spożywczy.pl – 09.07.2014; PAP
| | | |
|
Komentarze: |
|
|
|
|
|
| | |