Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » Culinary Fest – tygodniowe święto kuchni od... | Aktualności hotelarskie z kraju
Culinary Fest – tygodniowe święto kuchni od poniedziałku w Poznaniu
|
Restauracja Szachownica z Poznania bierze udział w Culinary Fest (fot. smak-poznania.pl)
|
Czwarta edycja imprezy pod nazwą Culinary Fest ruszyła od poniedziałku w Poznaniu. Bierze w niej udział ponad 20 miejscowych restauracji i kawiarni. Pomysł tygodniowego święta kuchni został zaczerpnięty z festiwalu kulinarnego organizowanego już na początku lat 90. w Nowym Jorku – relacjonuje Gazeta.pl
- Chcielibyśmy, żeby Culinary Fest było okazją do poznania nowych miejsc, nowych smaków, spotkania ciekawych ludzi - mówi Mateusz Żurek, organizator Culinary Fest.
Hasłem przewodnim tegorocznego festiwalu są „kontrasty”. W festiwalowym menu można więc znaleźć dania o tak skontrastowanej recepturze, jak np. chłodnik arbuzowy z pieprzem i fetą, jagodowy z pomarańczową pianką czy carpaccio z rostbefu z czekoladą.
Restauracje i kawiarnie uczestniczące w imprezie przygotowują dania określone w haśle przewodnim, które oferowane są w każdym z ich lokali w jednakowej cenie: zupa lub przystawka 5 zł, danie główne 12 zł, a w zestawie 15 zł; menu słodkie: napój 5 zł, deser 7 zł, zestaw 10 zł.
W tym roku obok festiwalu Culinary Fest odbędzie się także Lodowy Puchar Poznania, kulinarna akademia malucha oraz warsztaty kulinarne, fotograficzne i stylizacji potraw, czy grill party. Wszystkie te imprezy składają się na poznańskie Culinary Summer, czyli kulinarne lato.
Oryginalność dań można poznać już z ich nazwy. Niektóre z restauracji uczestniczących w festiwalu serwować będą między innymi: - Czerwone Sombrero w Pasażu Apollo - krem z cukinii z białą czekoladą i prażonymi migdałami; - Szachownica - sandacz na vinaigrette malinowym z czarnym makaronem, krewetką i sorbetem kiwi; - Toga (Arkadia na pl. Wolności) - policzki wołowe z czekoladą i agrestem; - Tośka Cantine - panna cotta z sosem karmelowym i chilli; - Babki Cafe - popcorn cupcake, czyli cynamonowa babeczka z karmelowym wnętrzem; - lodziarnia Ghiacci – lodowe sushi
Festiwal Culinary Fest trwa od 4 do 10 sierpnia 2014.
Źródło: Gazeta.pl – 03.08.2014
| | | |
|
Komentarze: |
|
|
|
|
|
| | |