Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » Culinary Fest – tygodniowe święto kuchni od...

Aktualności hotelarskie z kraju


Culinary Fest – tygodniowe święto kuchni od poniedziałku w Poznaniu


Dodano: 2014-08-05

Drukuj

Wyślij



Restauracja Szachownica z Poznania bierze udział w Culinary Fest (fot. smak-poznania.pl)


Czwarta edycja imprezy pod nazwą Culinary Fest ruszyła od poniedziałku w Poznaniu. Bierze w niej udział ponad 20 miejscowych restauracji i kawiarni. Pomysł tygodniowego święta kuchni został zaczerpnięty z festiwalu kulinarnego organizowanego już na początku lat 90. w Nowym Jorku – relacjonuje Gazeta.pl

- Chcielibyśmy, żeby Culinary Fest było okazją do poznania nowych miejsc, nowych smaków, spotkania ciekawych ludzi - mówi Mateusz Żurek, organizator Culinary Fest.

Hasłem przewodnim tegorocznego festiwalu są „kontrasty”. W festiwalowym menu można więc znaleźć dania o tak skontrastowanej recepturze, jak np. chłodnik arbuzowy z pieprzem i fetą, jagodowy z pomarańczową pianką czy carpaccio z rostbefu z czekoladą.



Restauracje i kawiarnie uczestniczące w imprezie przygotowują dania określone w haśle przewodnim, które oferowane są w każdym z ich lokali w jednakowej cenie: zupa lub przystawka 5 zł, danie główne 12 zł, a w zestawie 15 zł; menu słodkie: napój 5 zł, deser 7 zł, zestaw 10 zł.

W tym roku obok festiwalu Culinary Fest odbędzie się także Lodowy Puchar Poznania, kulinarna akademia malucha oraz warsztaty kulinarne, fotograficzne i stylizacji potraw, czy grill party. Wszystkie te imprezy składają się na poznańskie Culinary Summer, czyli kulinarne lato.

Oryginalność dań można poznać już z ich nazwy. Niektóre z restauracji uczestniczących w festiwalu serwować będą między innymi:
- Czerwone Sombrero w Pasażu Apollo - krem z cukinii z białą czekoladą i prażonymi migdałami;
- Szachownica - sandacz na vinaigrette malinowym z czarnym makaronem, krewetką i sorbetem kiwi;
- Toga (Arkadia na pl. Wolności) - policzki wołowe z czekoladą i agrestem;
- Tośka Cantine - panna cotta z sosem karmelowym i chilli;
- Babki Cafe - popcorn cupcake, czyli cynamonowa babeczka z karmelowym wnętrzem;
- lodziarnia Ghiacci – lodowe sushi

Festiwal Culinary Fest trwa od 4 do 10 sierpnia 2014.


Źródło: Gazeta.pl – 03.08.2014


Komentarze:

Arkadiusz Wejer z Hotelu Gwiazda Morza. Czym zaskoczy przyszłych gości? O tym opowie w naszej rozmowie. ...więcej»

Sun & Snow z nową nadmorską inwestycją w Jastrzębiej Górze ...więcej»

Novotel Poznań Centrum w nowej odsłonie ...więcej»

Ceny nad polskim Bałtykiem. Ile zapłacimy za wakacje? ...więcej»

Selina planuje otworzyć hotel w Warszawie. Jakich nieruchomości szuka? ...więcej»

Sposób na puste pokoje poza sezonem ...więcej»

Le Regina – najdroższy hotel w Polsce ...więcej»

Wielkie otwarcie niskich cen - nowa kampania taktyczna Focus Hotels ...więcej»

Poznań: Hotel Blow Up w Starym Browarze ...więcej»

Zielona Góra: Hotel Wellstreet zamknięty po zaledwie kilku tygodniach działalności od oficjalnego otwarcia ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji