Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » Krakowska restauracja Magillo zdobyła statuetkę... | Aktualności hotelarskie z kraju
Krakowska restauracja Magillo zdobyła statuetkę św. Jacka z Pierogami
|
Na festiwalu pierogów w Krakowie wyróżniono pierogi z dziczyzną (fot. regionalna.tvp.pl)
|
Podczas odbywającego się w sierpniu w Krakowie XII Festiwalu Pierogów przechodnią statuetkę św. Jacka z Pierogami zdobyła miejscowa restauracja Magillo, a statuetka Kazimierza Wielkiego werdyktem publiczności trafiła w ręce restauracji Any Time – poinformował portal TVP.Info.pl
Restauracja Magillo zdobyła uznanie jury za pierogi z dziczyzną, Any Time – zyskała z kolei uznanie publiczności za pierogi meksykańskie, a ponadto jury wyróżniło także zaprezentowane podczas konkursu przez innych uczestników pierogi lordowskie (z serem i limonką) i pierogi z marchewką.
O bogactwie i różnorodności pierogowej oferty niech świadczy fakt, że wystawcy zaprezentowali tak oryginalne produkty, jak między innymi: pierogi rozmarynowe z kurkami, pierogi z serem lazur i pieczarkami, czekoladowe z truskawkami lub z borówką amerykańską, ze szpinakiem, z serem i malinami, z jabłkami w cieście cynamonowym.
Przewodniczący jury Leszek Kawa, wiceprezes Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników, skłaniał się jednak ku tradycji. - Jestem tradycjonalistą, dlatego wolałbym, aby na festiwalu pojawiało się więcej tradycyjnych pierogów, np. z kaszą gryczaną, jęczmienną. Myślę, że tradycja nas zobowiązuje, ponieważ to my słyniemy z produkcji pierogów. Mam nadzieję, że na kolejnym festiwalu będzie więcej pierogów tradycyjnych.
Organizatorem XII Festiwalu Pierogów jest Urząd Miasta Krakowa i Krakowska Kongregacja Kupiecka.
Źródło: TVP.Info.pl – 17.08.2014
| | | |
|
Komentarze: |
|
|
|
|
|
| | |