Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » Restauracja pięciogwiazdkowego Altera w Lublinie...

Aktualności hotelarskie z kraju


Restauracja pięciogwiazdkowego Altera w Lublinie nabiera charakteru


Dodano: 2014-09-08

Drukuj

Wyślij



Hotel Alter w Lublinie (fot. hotelalter.pl)


Hotel Alter ulokowany w zabytkowej XVI-wiecznej kamienicy wchodzącej w skład lubelskiego Starego Miasta zainaugurował swoją działalność niedawno, bo w lipcu tego roku. Towarzyszące mu obiekty, w tym w szczególności hotelowa restauracja zaczynają powoli nabierać swoistego charakteru i kształtować swoją ofertę – pisze portal Gazeta.pl

O charakterze każdego lokalu gastronomicznego decydują w głównej mierze zatrudnieni w nim pracownicy. Nie inaczej jest w restauracji pięciogwiazdkowego hotelu Alter w Lublinie, gdzie obowiązki szefa kuchni pełni Adam Piechaczek, legitymujący się praktyką w prestiżowym wrocławskim Hotelu Monopol. Kulinarne szlify zdobywał tam pod okiem dwóch znakomitych kucharzy: Krzysztofa Żurka i Dariusza Barańskiego.

Objęcie posady szefa kuchni w wieku 29. lat było dla Adama Piechaczka spełnieniem marzeń. W doborze ludzi kierował się między innymi tym, aby przyszli kucharze wywodzili się z osób, którzy nigdy nie palili papierosów. - Postawiłem na młode osoby, które chcą się rozwijać. Warunkiem przyjęcia jest to, by żaden z kucharzy nigdy nie palił papierosów, dzięki temu jego kubki smakowe są nieskalane.



Przeważającą część karty dań stanowić będą niebawem dania regionalne. Menu będzie zmieniać się co trzy miesiące, w miarę zmieniających się pór roku. W ofercie znajdują się przede wszystkim potrawy kuchni polskiej, ale są też elementy francuskiej i śródziemnomorskiej oraz nowatorskie pomysły.

Przykładowe potrawy z aktualnej karty obejmują np.: przystawki - tatar z polędwicy wołowej z oliwą truflową i emulsją z żółtek; dania główne - dorsz przyrządzany metodą sous-vide, z borowikami na białych warzywach w sosie maślanym lub filet z sandacza na farbie z czarnych oliwek z koprem włoskim i rakami.

Szefowi kuchni nieobce są również pomysły nowatorskie, których realizacja to jednak dalsza przyszłość. - Chciałbym też przenieść do restauracji produkty z lasu, ale nie te typowe, jak borówki, jeżyny czy grzyby, ale np. jadalne mchy lub korę niektórych drzew.


Źródło: Gazeta.pl – 06.09.2014


Komentarze:

Arkadiusz Wejer z Hotelu Gwiazda Morza. Czym zaskoczy przyszłych gości? O tym opowie w naszej rozmowie. ...więcej»

Sun & Snow z nową nadmorską inwestycją w Jastrzębiej Górze ...więcej»

Novotel Poznań Centrum w nowej odsłonie ...więcej»

Ceny nad polskim Bałtykiem. Ile zapłacimy za wakacje? ...więcej»

Selina planuje otworzyć hotel w Warszawie. Jakich nieruchomości szuka? ...więcej»

Sposób na puste pokoje poza sezonem ...więcej»

Le Regina – najdroższy hotel w Polsce ...więcej»

Wielkie otwarcie niskich cen - nowa kampania taktyczna Focus Hotels ...więcej»

Poznań: Hotel Blow Up w Starym Browarze ...więcej»

Zielona Góra: Hotel Wellstreet zamknięty po zaledwie kilku tygodniach działalności od oficjalnego otwarcia ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji