Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » III edycja Kulinarnego Rajdu Mistrzów | Aktualności hotelarskie z kraju
III edycja Kulinarnego Rajdu Mistrzów
|
Kulinarny Rajd Mistrzów 2013
|
21 listopada 2014 r. w Haston City Hotel we Wrocławiu odbędzie się kolejna, III już edycja Kulinarnego Rajdu Mistrzów – ogólnopolskiego konkursu kulinarnego. Do stolicy Dolnego Śląska po raz kolejny zawitają wówczas najlepsi kucharze z całej Polski, aby zaprezentować swe kulinarne umiejętności. Impreza odbędzie się w Haston Congress Center we Wrocławiu przy ul. Irysowej 1–3.
Dwie poprzednie edycje tego niezwykłego wydarzenia kulinarnego spotkały się z ogromnym zainteresowaniem i odniosły wielowymiarowy sukces. Wart podkreślenia jest m.in. fakt, że w środowisku szefów kuchni Kulinarny Rajd Mistrzów zyskał miano konkursu bardzo wymagającego. Dowodem wysokiego poziomu konkursu jest nominacja zwycięskiej ekipy do Kulinarnego Pucharu Polski.
Patronat nad Konkursem objął Prezydent Miasta Wrocławia – Pan Rafał Dutkiewicz.
Organizatorem wydarzenia jest wrocławski Haston City Hotel wraz z Komisją Gastronomiczną Polish Prestige Hotels & Resorts, przy merytorycznym wsparciu Klubu Szefów Kuchni.
Przebieg zmagań konkursowych obserwowało będzie Jury Konkursu, jak zawsze w doborowym składzie. Efekty pracy kucharzy oceniać będą: Jerzy Pasikowski, Robert Sowa, Marcin Budynek, Tomasz Jakubiak, Paweł Mieszała oraz juror prowadzący – Karol Okrasa.
W konkursie udział weźmie 12 drużyn kucharskich, składających się z szefa kuchni oraz jego pomocnika. Drużyny wyłonione zostały na podstawie przeprowadzonego wcześniej konkursu zgłoszeń.
Do wygrania w konkursie są cenne nagrody pieniężne i rzeczowe: • nagrodą za zajęcie I miejsca jest 7 000 zł brutto oraz nagrody rzeczowe, • nagrodą za zajęcie II miejsca jest 5 000 zł brutto oraz nagrody rzeczowe, • nagrodą za zajęcie III miejsca jest 5 000 zł brutto oraz nagrody rzeczowe.
Tematami przewodnimi tegorocznej edycji Kulinarnego Rajdu Mistrzów będą:
Konkurencja sprawnościowa • sznurowanie kurczaka do pieczenia – 1 minuta (pomocnik szefa), • luzowanie szynki wieprzowej z kością i podział na trzy frykanda – 4 minuty (szef ekipy).
Konkurencja techniczna • przekąska ciepła – ser koryciński (smak naturalny), pasternak, pomarańcza, • danie główne – dowolny element wieprzowiny z kością, cydr, orzechy laskowe.
Każda z drużyn biorących udział w konkursie w daniu głównym musi ponadto użyć ziemniaków firmy McCain – „Pommes Parisiennes” lub „Potato Slices”. Zwieńczeniem całodniowych zmagań zawodników będzie uroczysta Gala, na której ogłoszone zostaną wyniki konkursu, a także wręczone nagrody i dyplomy dla zwycięzców.
Więcej informacji nt. konkursu na stronie Organizatora: www.haston.pl.
Polish Prestige Hotels & Resorts to fundacja, zrzeszająca kilkadziesiąt hoteli i obiektów hotelowych z całej Polski. Przynależność do grupy PPH&R to gwarancja wysokiego standardu, bogactwa wyposażenia, wyjątkowej atmosfery oraz najwyższej jakości świadczonych usług. Wyjątkowa dbałość o każdego gościa wyrażona jest w credo Fundacji: "Przyjedziesz... polubisz... powrócisz...".
Źródło: Feniks Media.pl – 13.10.2014
| | | |
|
Komentarze: |
|
|
|
|
|
| | |