|
Restauracja Blow Up Hall 5050 z zewnatrz [fot. G. Nelec]
|
Od 2 grudnia w Blow Up Hall 5050 dostępne będą dwa nowe menu: zimowe i świąteczne. Ich autorem jest chef Tomasz Purol, zdobywca wielu nagród i wyróżnień, m.in. dwóch Kulinarnych Pucharów Polski, uczestnik szkoleń we Francji, Włoszech czy Norwegii, a także reprezentant Polski na Olimpiadzie w Luxemburgu i Erfurcie.
W menu świątecznym, oprócz wigilijnych klasyków pojawiła się sarnina i pierś z kaczki m.in. z dynią i skorzonerą czy sernik z pomarańczami. W karcie zimowej znaleźć można m.in. jesiotra z ogórkiem kiszonym, boczkiem wędzonym, koperkiem i pomidorem, bulion wołowy z pomidorem, zieloną pietruszką, antrykotem i boczniakiem oraz filet z gęsi z modrą kapustą, szpinakiem, skórką wieprzową i owocami sezonowymi. Oto pełne menu:
Menu świąteczne
przystawki filet śledziowy z kwaśną śmietaną, jabłkiem, szalotką, koperkiem sarna w przyprawach korzennych, czerwona cebula, dynia, suszona śliwka sałaty z dorszem, piklami, rodzynkami, pestkami dyni
zupy barszcz czerwony z grzybowymi uszkami krem z podgrzybków z szalotką, rozmarynem i boczniakami
danie główne filet z karpia z kapustą kiszoną, grzybami suszonymi i ziemniakami pierś z kaczki z kapustą czerwoną, dynią, żurawiną i skorzonera pierogi z kapustą i grzybami
desery sernik z pomarańczami, rodzynkami i białą czekoladą
Menu a’la carte
przystawki tatar z polędwicy wołowej z szalotką, truflą, piklami, musztardą jesiotr z ogórkiem kiszonym, boczkiem wędzonym, koperkiem i pomidorem deska serów kozich z pomarańczą i pumperniklem
zupy bulion wołowy z pomidorem, zieloną pietruszką, antrykotem i boczniakiem krem z pietruszki i jabłka z dodatkiem kwaśnej śmietany, zielonej pietruszki i cydru
sałaty / risotto świeże sałaty z filetem z kaczki, jabłkiem, orzechami i warzywami sezonowymi risotto z rakami, szpinakiem, serem bursztyn i szalotka
dania główne filet z gęsi z modrą kapustą, szpinakiem, skórką wieprzową i owocami sezonowymi filet z sandacza z rakami i warzywami sezonowymi polędwica wołowa z foie gras, truflą, warzywami sezonowymi i ziemniakami
desery czekolada gorzka z kawą, owocami sezonowymi, chili i szałwią ciasto kruche z żółtkiem, wanilią, owocami sezonowymi i jogurtem naturalnym
Źródło: Stary Browar 5050.com – 29.11.2014
|