Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » Restauracja Luna Sol w prestiżowym przewodniku... | Aktualności hotelarskie z kraju
Restauracja Luna Sol w prestiżowym przewodniku gastronomicznym Gault & Millau
|
Robert Trzópek - szef kuchni restauracji Luna Sol
|
Restauracja Luna Sol w Holiday Inn Warszawa Józefów**** znalazła się w pierwszej polskiej edycji uznanego na świecie przewodnika kulinarnego Gault & Millau zdobywając 12 na 20 możliwych punktów. Przewodnik Gault & Millau jest obok przewodników „Main Cities of Europe” przyznającego gwiazdki Michelin, najbardziej wiarygodnym i prestiżowym źródłem rekomendacji dla restauracji w 9 krajach świata. Restauracja Luna Sol w Holiday Inn Warszawa Józefów**** została opisana jako miejsce międzynarodowe i eleganckie, kreowane przez uznanego i ambitnego Szefa Kuchni Roberta Trzópka. Przyznano jej 12 punktów, czyli jedną czapę kucharską na pięć możliwych. Jest jedną z nielicznych restauracji hotelowych, które znalazły się w przewodniku.
Autorzy przewodnika Gault & Millau stawiają sobie za cel wskazywanie najlepszych restauracji, pokazywanie nowych trendów i wschodzących gwiazd polskiej gastronomii. Restauracje są oceniane w skali 20 punktowej, a na bazie tej punktacji przyznaje się „czapy kucharskie” – od 1 do 5 . Systemem punktów i czap kucharskich ocenia i honoruje restauracje oraz szefów kuchni.
Jak informują autorzy w przedmowie do przewodnika Gault & Millau Polska 2015, oceny restauracji dokonało grono wyszkolonych inspektorów z Polski, Francji i Belgii na podstawie 100. elementowego kwestionariusza. W ramach pierwszej edycji inspektorzy odwiedzili ponad 600 restauracji w całej Polsce. Wszystkie degustacje odbyły się anonimowo, niejako z pozycji przeciętnego gościa restauracji, a o ocenie decydowała wyłącznie jakość serwowanego jedzenia i kunszt kucharzy (dobór produktów, technik przyrządzania, zestawień smakowych i prezentacji). Żółte przewodniki Gault & Millau to jedna z najbardziej zaufanych marek związanych z branżą gastronomiczną w Europie stworzona przez dwóch znanych krytyków kulinarnych z Francji - Henri Gault i Christian Millau. Ich przewodniki rozpoznawane są jako niezależne, rozstrzygające i autorytatywne. Obecnie są dostępne w Austrii, Niemczech, Belgii, Holandii, Szwajcarii, Luksemburgu, Australii, na Węgrzech oraz w Polsce. Holiday Inn Warszawa Józefów**** należy do międzynarodowej, największej na świecie sieci hotelowej InterContinental Hotels Group. Na terenie hotelu mieści się nowoczesne Centrum Konferencyjne, jak również rekreacyjne obejmujące: pole golfowe, minigolf, park linowy i centrum wodnego relaksu Delphinus. Hotel jest miejscem szczególnie przyjaznym rodzinom z dziećmi - czterokrotnie zdobył certyfikat „Hotelu Przyjaznego Rodzinie”. Położony jest w znakomitej lokalizacji: zaledwie 4 km od granicy z Warszawą i ok. 30 minut od lotniska im. Fryderyka Chopina w malowniczym zakolu rzeki Świder.
Źródło: Holiday.Aquila.pl – 05.12.2014
| | | |
|
Komentarze: |
|
|
|
|
|
| | |