Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » Nowe obowiązki restauracji nie są jeszcze...

Aktualności hotelarskie z kraju


Nowe obowiązki restauracji nie są jeszcze powszechnie znane


Dodano: 2014-12-18

Drukuj

Wyślij



Informacje o alergenach obowiązkiem restauratora (fot. naturalneoczyszczanie.pl)


Z dniem 13 grudnia 2014 roku na podstawie unijnego rozporządzenia obowiązek informowania o szczegółowym składzie oferowanych wyrobów, a szczególnie tym, który powoduje alergie, spoczywa na restauratorach. Wiedza o nowym obowiązku nie jest jeszcze powszechnie znana, o czym informuje portal NTO.pl

Unijne rozporządzenie nakłada na pracowników restauracji, barów i kawiarni obowiązek ostrzegania klientów o tym, czy potrawy mają w swym składzie alergeny. Niestety przepisy te nie są jeszcze powszechnie znane, o czym świadczy wypowiedź pracownicy jednej z kawiarni w Opolu, która twierdzi, że pierwszy raz o tym słyszy. - Do tej pory to zwykle klienci, którzy wiedzą np. o tym, że są uczuleni na orzechy, pytali, czy przypadkiem nie ma ich w kupowanych ciastach – dodaje.

Tymczasem nowe prawo zobowiązuje lokale gastronomiczne do profilaktycznego informowania klientów o tym, czy w potrawie przez nich zamówionej znajdują się alergeny. Lista uczulaczy jest dołączona do rozporządzenia.



- Do najczęstszych alergenów pokarmowych należą: gluten, który wchodzi w skład różnych gatunków mąki, następnie ryby, jajka i orzechy - mówi Maria Jeznach, kierownik działu żywności i żywienia wojewódzkiego sanepidu w Opolu.

Restauratorzy mają prawo wyboru w jaki sposób będą się wywiązywać z nałożonego obowiązku. Można taką informację zawrzeć w menu, przekazywać przez odpowiednio przeszkolony personel czy też wywiesić tabliczki o odpowiedniej treści.

Sprawa jest bardzo poważna, bo liczba alergików bardzo szybko rośnie. Alergie pokarmowe mogą zaś wywoływać nie tylko wysypkę, czy kłopoty żołądkowe, ale może też dojść do tzw. wstrząsu anafilaktycznego, kończącego się nawet śmiercią.


Źródło: NTO.pl – 16.12.2014


Komentarze:

Arkadiusz Wejer z Hotelu Gwiazda Morza. Czym zaskoczy przyszłych gości? O tym opowie w naszej rozmowie. ...więcej»

Sun & Snow z nową nadmorską inwestycją w Jastrzębiej Górze ...więcej»

Novotel Poznań Centrum w nowej odsłonie ...więcej»

Ceny nad polskim Bałtykiem. Ile zapłacimy za wakacje? ...więcej»

Selina planuje otworzyć hotel w Warszawie. Jakich nieruchomości szuka? ...więcej»

Sposób na puste pokoje poza sezonem ...więcej»

Le Regina – najdroższy hotel w Polsce ...więcej»

Wielkie otwarcie niskich cen - nowa kampania taktyczna Focus Hotels ...więcej»

Poznań: Hotel Blow Up w Starym Browarze ...więcej»

Zielona Góra: Hotel Wellstreet zamknięty po zaledwie kilku tygodniach działalności od oficjalnego otwarcia ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji