Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » Gault and Millau wysoko ocenił restaurację Wodna... | Aktualności hotelarskie z kraju
Gault and Millau wysoko ocenił restaurację Wodna Wieża w Pszczynie
|
Restauracja w Wodnej Wieży w Pszczynie (fot. wodnawieza.pl)
|
Gault & Millau to jeden z najbardziej prestiżowych i wpływowych na świecie przewodników kulinarnych. Na koniec listopada 2014 roku w swoim debiucie na rynku polskim opublikował listę wyróżnionych restauracji, jak i szefów kuchni, którym punkty przyznawali anonimowi inspektorzy odwiedzający wytypowane lokale. Jedną z najwyżej ocenionych restauracji w Polsce okazała się Wodna Wieża w Pszczynie w województwie śląskim – relacjonuje Dziennik Zachodni.pl
Dzięki temu, że w Polsce już nie tylko przewodnik Michelin, ale również obecny w dziewięciu europejskich krajach Gault & Millau, będą najbardziej prestiżowymi probierzami jakości restauracji, szansę na zaistnienie na polskiej scenie kulinarnej otrzymały również restauracje zlokalizowane poza wielkimi miastami. Jedną z nich jest właśnie restauracja Wodna Wieża w Pszczynie.
System ocen przewodnika, według którego były oceniane restauracje, zawiera skalę od 1 do 20 punktów. Wszyscy, którzy uzyskali powyżej 10 punktów, są pokazywani w przewodnikach. – Nasza restauracja dostała oznaczenie, jako jedna z 3 restauracji. w kraju, „3 czapek” i 16,5 pkt w skali 20-punktowej. Wyżej oceniony był tylko jeden lokal z Warszawy Atelier Amaro – mówi Piotr Jarzyna, kierownik restauracji Wodna Wieża.
– Cieszymy się, że zostaliśmy zauważeni, to nasz wspólny sukces i duma osobista – mówi Jarzyna. Na szczególne uznanie zasłużył jednak szef kuchni Dominik Duraj, który został również nominowany w kategorii „Szef Roku”.
Źródło: Dziennik Zachodni.pl – 18.12.2014
| | | |
|
Komentarze: |
|
|
|
|
|
| | |