Strona główna » Aktualności hotelarskie ze świata » Gastronomiczne trendy prognozowane przez szefów...

Aktualności hotelarskie ze świata


Gastronomiczne trendy prognozowane przez szefów kuchni sieci Four Seasons


Dodano: 2015-02-04

Drukuj

Wyślij



Ziarna bogate w błonnik będą tegorocznym hitem kulinarnym


Four Seasons Hotels and Resorts opublikował gastronomiczne prognozy na 2015 rok. Skompilowane z wielu doświadczeń szefów kuchni w hotelach Four Seasons, najnowsze trendy odnoszą się do wielu obszarów działalności gastronomicznej, w tym zrównoważonego rozwoju, niekonwencjonalnych mięs i ziaren zbóż bogatych w błonnik.

Going green – trend proekologiczny. Szefowie kuchni w Four Seasons przewidują wzrost popularności świeżych warzyw, pochodzących z lokalnych upraw. Według szefa kuchni Aarona Brooksa z Edge Steak and Bar w Four Seasons Hotel Miami, popularność zdrowej żywności systematycznie przybiera na sile.

"Przez jakiś czas, modne było obżarstwo, ale później ludzie zaczęli sobie zdawać sprawę z tego, że nie jest ono korzystne dla talii”, mówi Aaron Brooks. Chociaż Brooks prowadzi klasyczny lokal serwujący steki, to twierdzi, że podawana do nich Edge Green Salad z rukolą, ogórkiem, szparagami i awokado stała się jedną z najczęściej zamawianych pozycji w menu.



Zdrowe ziarna. Popularne wśród konsumentów nadal pozostają węglowodany, ale zmiana oczyszczonych węglowodanów na ziarna zbóż bogatych w błonnik, o wysokiej zawartości protein, jest coraz częściej obserwowana. Opcja ta obejmuje między innymi: komosę ryżową, naleśniki z mąki zbożowej i chlebki typu pita.

"Coraz większa liczba klientów poszukiwać będzie zdrowych opcji pozbawionych białek zwierzęcych," mówi szef kuchni Maurizio Ferrarese z Quattro Restaurant w Four Seasons Hotel Houston. "Zjawisko to wzmocni i tak już popularne ruchy wegańskie i wegetariańskie. Ziarna, zwłaszcza te bogate w błonnik, będą wielkim hitem w tym roku."

Sharing is caring - Dzielenie się czymś, oznacza troskę o kogoś. Klienci zamawiają  kilka dań na restauracyjny stolik i dzielą się nimi z innymi.

"W dzisiejszych czasach ludzie pragną się dzielić czymś z innymi, a duże grupy zawsze chcą spróbować więcej niż jednej rzeczy," mówi szef kuchni Fabrizio Schenardi z Four Seasons Resort Orlando w Walt Disney Resort. W jego restauracji Capa, dania takie, jak bravas patatas (białe ziemniaki smażone w oleju podawane z sosem pomidorowym) i krokiety oznaczone są w menu określeniem "para picar" czyli produktem przeznaczonym do dzielenia się.

Oprócz steków z polędwicy. Kucharze będą nadal eksperymentować z niekonwencjonalnymi elementami mięsnymi. W Bourbon Steak w Four Seasons Hotel, Washington, DC, alternatywne źródła białka, występujące w mięsie króliczym, kozim czy baranim, stają się podstawą restauracyjnego menu.


Źródło: Four Seasons Hotels & Resorts


Komentarze:

Sieć delikatesów Fauchon otworzy swój pierwszy hotel w Paryżu ...więcej»

Rotana podpisuje umowy na zarządzanie hotelami w Dubaju i Sarajewie ...więcej»

Radisson Blu melduje się w belgijskiej Brugii – Wenecji Północy ...więcej»

Bless Collection Hotels - nowa marka hiszpańskiej Palladium Hotel Group ...więcej»

Radisson Collection wita w swoim portfelu historyczny gruziński obiekt w Tsinandali ...więcej»

Jak perfekcyjnie przygotować łóżko – Konkurs housekeepingu 2011 na słanie łóżek ...więcej»

Szanghaj wita pierwszy hotel kapsułowy ...więcej»

Szwajcarskie szkoły hotelarskie najlepsze na świecie ...więcej»

Nazistowski hotel zamieni się luksusowy hotel ...więcej»

Najdroższy hotel na świecie znajduje się na Seszelach ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji