Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » Kuchnia małopolska starać się będzie o uznanie... | Aktualności hotelarskie z kraju
Kuchnia małopolska starać się będzie o uznanie wśród gości hotelu Słoneczny Zdrój w Busku-Zdroju
|
Kazimiera Staszel będzie gościem specjalnym spotkania z kuchnią małopolską (fot. slonecznyzdroj.pl)
|
W sobotę 21 lutego 2015 roku o godzinie 18 w chacie przy hotelu Słoneczny Zdrój w Busku Zdroju odbędzie się prezentacja specjałów kuchni małopolskiej. Wydarzenie to będzie pierwszym z cyklu poświęconego polskim kuchniom regionalnym, który realizowany będzie w bieżącym roku.
Cykl spotkań promujących w Hotelu Słonecznym w Busku-Zdroju polskie kuchnie regionalne, zastąpi podobny projekt realizowany w latach poprzednich, a poświęcony kuchniom różnych krajów świata.
W lutym tematem przewodnim będzie kuchnia małopolska, a dokładniej góralska, a następnie w marcu prezentowana będzie kuchnia śląska i w kwietniu – podlaska.
W trakcie sobotniego spotkania, gościem specjalnym będzie Kazimiera Staszel, szefowa kuchni Hotelu Marilor w Zakopanem, mająca na swoim koncie udział w filmie promującym polską kuchnię góralską w Projekcie UE Tatry. Uczestniczyła również w World Culinary Cup 2010 w Luksemburgu.
Uczestnicy spotkania z kuchnią małopolską będą mogli spróbować między innymi: torcika z kaszanki ułożony na karmelizowanym jabłku z musem chrzanowym w nakryciu świeżej rukoli; góralskiej kwaśnica ze skwarkami i gotowanym ziemniakiem; jagnięciny duszonej w warzywach ułożonej na moskolach z dodatkiem kapusty czerwonej, śliwki suszonej i sosu oscypkowego, a na deser - musu makowo-bakaliowego z karmelizowanymi malinami.
Źródło: Słoneczny Zdrój.pl
| | | |
|
Komentarze: |
|
|
|
|
|
| | |