Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » Internorga 2015 - raport po targach

Aktualności hotelarskie z kraju


Internorga 2015 - raport po targach


Dodano: 2015-03-23

Drukuj

Wyślij


Najstarsze i największe w Europie targi branży HoReCa potwierdziły swoją wiodącą pozycję. Liczne premiery i nowy program ramowy zachwyciły uczestników

W dniach 13 - 18 marca w Hamburgu odbyła się 89. edycja najstarszych i największych w Europie oraz jednych z najbardziej prestiżowych na świecie targów branży HoReCa - Międzynarodowych Targów Internorga.

Targi Internorga od 1921 roku są najważniejszą imprezą wystawienniczą dla branży hotelarskiej, gastronomicznej, żywienia zbiorowego oraz piekarstwa i cukiernictwa. Co roku wystawcy prezentują swoją najnowszą ofertę, na którą w dużej mierze składają się nowatorskie i innowacyjne produkty oraz kompletne rozwiązania zgodne z najnowszymi trendami,  wśród nich wiele premier. To właśnie podczas Internorgi, dzięki korzystnemu marcowemu terminowi oraz najwyższej fachowości wystawców i zwiedzających tworzą się trendy branży HoReCa na nadchodzący sezon – Internorga jest ważnym miejscem spotkań dla całej branży. W Hamburgu spotykają się przedstawiciele dużych i małych firm gastronomicznych, firm cateringowych, hoteli, firm handlowych, a także planiści, piekarze i cukiernicy.



Tegoroczne targi po raz kolejny potwierdziły swoją wiodącą pozycję wśród imprez wystawienniczych branży HoReCa w Niemczech oraz Europie gromadząc na powierzchni wystawienniczej 100.000 m2 około 1.300 wystawców z 25 krajów (w tym 9 firm z Polski: Plastmet, Dora Metal, Bumera, Multiko, Mulitstone, John Lemon, Dijo, Furmis i Bartscher Polska) i około 98.000 zwiedzających z całego świata. Odsetek odwiedzających z zagranicy pozostaje na stałym dobrym 7% poziomie. Dzięki temu  Internorga została zaklasyfikowana przez Związek Niemieckiego Przemysłu Targowego (AUMA) jako jedyne targi międzynarodowe tej branży w Niemczech.

Z udziału w tegorocznej edycji byli zadowoleni zarówno wystawcy, jak i zwiedzający. Wystawcy chwalili szczególnie najwyższą fachowość odwiedzających i ich gotowość do zakupów. 85% ogółu gości stanowiły osoby decyzyjne w firmie. Zwiedzający pozytywnie ocenili różnorodność i innowacyjność prezentowanej oferty. 90% gości uznało tegoroczną Internorgę za bardzo dobrą, względnie dobrą i uznało imprezę za godną polecenia innym.
 
Obok wielu premierowych produktów prezentowanych przez wystawców podczas tegorocznej edycji, również organizatorzy przygotowali kilka ciekawych premier. Pierwszą z nich były odbywające się równolegle z Internorgą nowe targi FH Nord poświęcone branży rzemiosła mięsnego, Na targach zaprezentowano m.in. rozwiązania z zakresu techniki pracy, urządzenia i wyposażenie zakładu, surowce, półprodukty i rozwiązania dotyczących higieny i ochrony środowiska. Zainteresowanie udziałem w pierwszej edycji targów FH  potwierdziło, iż uzupełnienie oferty Internorgi o branżę mięsną było dobrym rozwiązaniem. Ponad połowa gości odwiedziła obie imprezy.
 
Kolejną premierą szczególnie dobrze przyjętą przez uczestników była prezentacja Craft Beer Arena, podczas której 19 firm piwowarskich zaprezentowało około 80 rodzajów piwa. Prezentacji towarzyszył program ramowy obejmujący dyskusje, wykłady i pokazy.

Podczas tegorocznej Internorgi zostały zaprezentowane również dwie nowe imprezy towarzyszące dla branży piekarsko-cukierniczej – Back Stage i Blue Box. Nowością była również prezentacja pojazdów gastronomicznych na powietrzu Food Truck Village.

Dużym zainteresowaniem cieszyły się również inne, znane z poprzednich edycji punkty programu ramowego. Rekordową ilość uczestników zanotowały kongresy Foodservice Forum i Niemiecki Kongres Żywienia Zbiorowego oraz Forum Catering w Szkole (w sumie ponad 2.500 gości).

Forum Trendów Pink Cube zostało przeniesione do nowej lokalizacji między halami B1 i B2, a sama koncepcja forum została odświeżona, obok wykładów duży nacisk położono na zadawanie pytań i wymianę informacji.

Kolejna wyjątkowa edycja targów odbędzie się za rok w terminie 11- 16 marca 2016 roku. Wówczas targi Internorga będą świętować swoje 90-lecie istnienia.

Więcej informacji na temat targów uzyskają Państwo w biurze Przedstawicielstwa Targów Hamburskich w Polsce, tel.: 22-620 71 98, 620 72 98, E-mail: karas@eurotargi.com, kuzmiska@eurotargi.com.


Źródło: Przedstawicielstwo Targów Hamburskich i Stuttgarckich w Polsce
 


Komentarze:

Arkadiusz Wejer z Hotelu Gwiazda Morza. Czym zaskoczy przyszłych gości? O tym opowie w naszej rozmowie. ...więcej»

Sun & Snow z nową nadmorską inwestycją w Jastrzębiej Górze ...więcej»

Novotel Poznań Centrum w nowej odsłonie ...więcej»

Ceny nad polskim Bałtykiem. Ile zapłacimy za wakacje? ...więcej»

Selina planuje otworzyć hotel w Warszawie. Jakich nieruchomości szuka? ...więcej»

Sposób na puste pokoje poza sezonem ...więcej»

Le Regina – najdroższy hotel w Polsce ...więcej»

Wielkie otwarcie niskich cen - nowa kampania taktyczna Focus Hotels ...więcej»

Poznań: Hotel Blow Up w Starym Browarze ...więcej»

Zielona Góra: Hotel Wellstreet zamknięty po zaledwie kilku tygodniach działalności od oficjalnego otwarcia ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji