Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » Szkoła gastronomiczna z Olsztyna z nagrodą w... | Aktualności hotelarskie z kraju
Szkoła gastronomiczna z Olsztyna z nagrodą w konkursie Ministerstwa Rolnictwa
|
Olsztyńska szkołoa laureatem konkursu gastronomicznego (fot. zgs.olsztyn.pl)
|
Zespół Szkół Gastronomiczno – Spożywczych w Olsztynie zajął III miejsce w finale IV edycji Ogólnopolskiego Konkursu dla średnich szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP), Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) i Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS) – donosi portal Olsztyn.eu
W dwuetapowym konkursie dokonano najpierw oceny przesłanych przez poszczególne podmioty biorące w nim udział, autorskich przepisów na potrawy, wykorzystujące zarejestrowane w UE produkty regionalne i tradycyjne. Spośród 77 zgłoszeń specjalna komisja konkursowa wyłoniła 10 najlepszych przepisów.
Zespół Szkół Gastronomiczno – Spożywczych w Olsztynie doceniony został za przepis „Cielęcina z rogożą”, który przygotowali Ida Popis i Piotr Kłosowski pod opieką nauczycielki Małgorzaty Marciniec.
Jury konkursu składające się z: przedstawicieli Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz branżowych specjalistów: Jarosława Uścińskiego – Prezesa Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierników oraz Piotra Szczygielskiego – Członka Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierników, przyznał trzy pierwsze nagrody, których laureatami zostały szkoły:
I miejsce – Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 z Gorzowa Wielkopolskego, II miejsce – Zespół Szkół Gastronomicznych z Wrocławia, III miejsce – Zespół Szkół Gastronomiczno – Spożywczych w Olsztynie.
Źródło: Olsztyn.eu – 02.06.2015
| | | |
|
Komentarze: |
|
|
|
|
|
| | |