Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » Sezon na bąbelki

Aktualności hotelarskie z kraju


Sezon na bąbelki


Dodano: 2015-06-18

Drukuj

Wyślij


Największe zainteresowanie winami musującymi obserwowane jest w okresie świąteczno-noworocznym. W pozostałej części roku pretekstem do zakupu jest świętowanie różnych prywatnych wydarzeń – sukcesu w pracy czy urodzin. Coraz częściej jednak, po alkohol z bąbelkami sięgamy również bez specjalnej okazji, a kategorii szczególnie służy sezon wiosenno- letni. O trendach na rynku win musujących opowiada Polska Rada Winiarstwa.

Wina musujące stanowią obecnie ok. 12 % wszystkich win. Kategoria ta nie rozwija się, co prawda tak dynamicznie jak win spokojnych i stołowych,  stanowi jednak istotną i stabilną część rynku, rosnąc w tempie ok. 1- 3 % rok do roku.

Najszybciej spośród win musujących, bo w tempie dwucyfrowym rośnie sprzedaż szampanów.  Mimo takich osiągnięć jest to kategoria nadal niszowa, przede wszystkim ze względu na swoją wysoką cenę. Polski konsument coraz częściej sięga również po inne wina musujące z wyższej póki. Najpopularniejsze pozostają jednak nadal wina musujące w przedziale 20 - 40 zł.



W Polsce znajdziemy wiele godnych polecenia wyrobów z Francji, Hiszpanii czy Włoch, jak również z innych krajów, takich jak Niemcy, Australia, czy Ameryka. Na rynku dostępne są również wina musujące produkowane w kraju, ale z surowców z importu.  

Szampan i cava - wina musujące produkowane metodą klasyczną

Potocznie przyjęło się by prawie każde wino musujące nazywać szampanem. W rzeczywistości jednak nazwa szampan zastrzeżona jest tylko dla win musujących produkowanych  w Szampanii – regionie Francji. Szampan wytwarzany jest z takich szczepów jak: chardonnay, pinot noir i pinot meunier, a bąbelki w nim zawarte powstają w procesie wtórnej fermentacji przeprowadzonej w butelkach. Jest to metoda technologicznie trudna i kosztowna .

Odpowiednikiem szampana, jest hiszpańska cava, produkowana tą samą, co szampan metodą. Cava powstaje z rodzimych hiszpańskich szczepów takich jak: macabeo, xarello czy parellady. Z ciekawostek warto zaznaczyć, że z katalońskiego słowo cava znaczy tyle, co jaskinia bądź piwnica na wino.

Co to jest Prosecco?

Prosecco cieszy się w ostatnich miesiącach niezwykłą popularnością. Jest to białe wino musujące produkowane we włoskim regionie Veneto, z winogron szczepu o tej samej nazwie. Wtórna fermentacja ( w trakcie, której powstają bąbelki) przeprowadzana jest metodą Charmata – w dużych zbiornikach. Jest to technologia dużo prostsza, w związku, z czym prosecco może kosztować znacznie mniej, niż wina wytwarzane jak szampan i cava, metodą klasyczną.

Apogeum sprzedaży - ok. 60% win musujących przypada, co roku w okresie sylwestra i karnawału. Tradycyjnie pijemy je, by uczcić ważne wydarzenia, ale zachęcam do sprawdzenia jak fantastycznie smakują w ciepłe letnie dni. Są lekkie i przyjemnie orzeźwiające, znakomite na garden party i wieczorne chwile relaksu – mówi Elżbieta Pawłowska, Dyrektor Biura PRW.

Świetnie sprawdzają się, jako aperitif, ale pasują również do różnorodnych potraw i kuchni z całego świata.  W zależności od tego czy wybierzemy wersję Brut  (mocno wytrawną), czy słodszą, wina musujące możemy podać do owoców morza, sałatek lub deserów. Pijemy je schłodzone do temperatury 7-10 °C ze smukłych kieliszków, tak by jak najdłużej móc cieszyć się bąbelkami. W sezonie letnim szczególnie godne polecenia jest prosecco z dodatkiem świeżego soku z brzoskwini lub innych owoców, czyli tak zwany koktajl Bellini, który pozwoli nam poczuć klimat uroczych włoskich miasteczek.

Wychodząc naprzeciw potrzebom konsumentów, producenci coraz częściej oferują wino musujące w mniejszych szklanych butelkach, co jest bardziej praktyczne w przypadku kameralnych spotkań – mówi Elzbieta Pawłowska.

Jeżeli lubimy bąbelki sięgajmy po nie również poza karnawałem.  Na wina musujące zawsze znajdzie się okazja, bo dają szerokie spektrum możliwości. Ich różnorodność sprawia, że można je pic przed posiłkiem, do posiłku lub po nim, jako zwieńczenie udanego wieczoru.


***
Polska Rada Winiarstwa jest ekspertem i największą organizacją w branży winiarskiej. Zrzesza czołowych producentów, importerów i dystrybutorów win i miodów pitnych oraz innych przedsiębiorców związanych z rynkiem winiarskim w Polsce. PRW działa w ramach Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego i należy do Rady Gospodarki Żywnościowej działającej przy Ministrze Rolnictwa i Rozwoju Wsi.     

W skład PRW wchodzi 14 członków: AMBRA S.A., BARTEX Bartol Sp. z o.o. Sp. K.,  Henkell&Co VINPOL Polska  Sp. z o.o., TiM S.A., Jantoń S.A. Sp. K., Bacardi- Martini Polska Sp. z o.o., PWW Sp. z o.o., CASTEL FRERES Sp. z o.o., Warwin  S.A., AWE-BIS  Sp. z o.o., MAZURSKIE MIODY Bogdan Piasecki, Suwalska Wytwórnia Win Sp. z o.o., „LeMag” Zdzisław L. Wojtkowski, Dom Wina Sp. z o.o. Więcej informacji znajduje się na: www.prw.sitspoz.pl

Pięć głównych celów PRW:
1. Reprezentowanie i dbanie o interesy członków wobec władz ustawodawczych, wykonawczych i instytucji kontrolnych oraz innych organizacji krajowych i zagranicznych.
2. Umacniani świadomości tradycji napojów winiarskich w połączeniu z promowaniem nowoczesnych technologii produkcji.
3. Podnoszenie świadomości i edukacja społeczeństwa na temat kultury odpowiedzialnego spożywania alkoholu i przeciwdziałanie alkoholizmowi.
4. Wyrażanie opinii i postulowanie zmian w istniejących oraz tworzonych aktach prawnych. Inicjowanie prorozwojowychrozwiązań fiskalnych, celnych, jakościowych i zdrowotnych. Prowadzenie banku informacji na temat aktów prawnych związanych z branżą winiarską.
5. Podnoszenie jakości wyrobów winiarskich oraz doskonalenie kwalifikacji zawodowych i integracja pracowników branży winiarskiej.


Źródło: KuzniaPR.pl – 16.06.2015


Komentarze:

Arkadiusz Wejer z Hotelu Gwiazda Morza. Czym zaskoczy przyszłych gości? O tym opowie w naszej rozmowie. ...więcej»

Sun & Snow z nową nadmorską inwestycją w Jastrzębiej Górze ...więcej»

Novotel Poznań Centrum w nowej odsłonie ...więcej»

Ceny nad polskim Bałtykiem. Ile zapłacimy za wakacje? ...więcej»

Selina planuje otworzyć hotel w Warszawie. Jakich nieruchomości szuka? ...więcej»

Sposób na puste pokoje poza sezonem ...więcej»

Le Regina – najdroższy hotel w Polsce ...więcej»

Wielkie otwarcie niskich cen - nowa kampania taktyczna Focus Hotels ...więcej»

Poznań: Hotel Blow Up w Starym Browarze ...więcej»

Zielona Góra: Hotel Wellstreet zamknięty po zaledwie kilku tygodniach działalności od oficjalnego otwarcia ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji