Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » Nowi członkowie Sieci Dziedzictwa Kulinarnego... | Aktualności hotelarskie z kraju
Nowi członkowie Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza Zachodniego
|
Sklep Jarmarku Jakubowego Fundacji Dzieło św. Jakuba (fot. jarmarkjakubowy.pl)
|
Nowych członków Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza Zachodniego powitały w dniu 10 lipca 2015 roku władze Urzędu Marszałkowskiego w Szczecinie. Przyznane im certyfikaty mają zaświadczać o jakości ich produktów powstających zgodnie z regionalnymi tradycjami sztuki kulinarnej i w ściśle przestrzeganym reżimie produkcyjnym – relacjonuje portal Urzędu Marszałkowskiego Województwa Zachodniopomorskiego
Certyfikaty członków Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza Zachodniego otrzymały:
- rodzinna firma ze Starego Drawska prowadzona przez Wiesława Perłaka, której specjalnością jest wędzona sielawa oraz, - Fundacja Dzieło Świętego Jakuba.
Firma ze Starego Drawska utworzona została w 1991 roku, kiedy działalność rozpoczęła smażalnia i wędzarnia ryb, a później dołączył do nich sklep spożywczo-przemysłowy. Oprócz wędzonej sielawy w sprzedaży znajdują się również wędzone: węgorz, sieja, lin, pstrąg, troć i łosoś; smażone: liny, okonie, szczupaki, sielawy, sieje i leszcze, a także ryby w zalewie octowej.
Fundacja Dzieło Świętego Jakuba otworzyła w Szczecinie sklep pod własnym szyldem. Można w nim nabyć między innymi Hołubcie bielkowskie - produkt, który został umieszczony na Liście Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, jako 33 produkt umieszczony na niej, a pochodzący z regionu Pomorza Zachodniego.
Fundacja zamierza w najbliższych latach otworzyć kilka podobnych sklepów, jak ten w Szczecinie, a ponadto utworzyć manufakturę wędlin i małą przetwórnię mleka w Korytowie.
Źródło: WZP.pl – 10.07.2015
| | | |
|
Komentarze: |
|
|
|
|
|
| | |