Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » Podsumowanie Gastro-Invest-Hotel 2007

Aktualności hotelarskie z kraju


Podsumowanie Gastro-Invest-Hotel 2007


Dodano: 2007-11-08

Drukuj

Wyślij


Za nami dziewiąta edycja targów GASTRO-INVEST-HOTEL. Ich dynamiczny, widoczny gołym okiem rozwój, jest wynikiem nie tylko rozkwitu branży hotelarskiej, ale także starań organizatorów, których ambicją jest przygotowanie profesjonalnego wydarzenia spełniającego oczekiwania wszystkich uczestników targów.

Targi w liczbach

Większa powierzchnia ekspozycji, więcej wystawców, wzrost liczby zwiedzających to wymierne dane, które potwierdzają, że poznańskie targi wyposażenia dla hotelarstwa i gastronomii z roku na rok rosną w siłę. Powierzchnia  ekspozycji przekroczyła 2500m2, co oznacza wzrost aż o 70% w porównaniu z rokiem ubiegłym. Ponad 120 wystawców, wśród których nie brakowało liderów rynkowych, stanowi wzrost o 20%. Targowe ekspozycje zwiedziło (łącznie z odbywającym się równolegle TOUR SALONEM) ponad 20.000 zwiedzających z czego ponad 7.000 w dwa pierwsze dni przeznaczone dla profesjonalistów. Przy targach akredytowało się blisko 400 dziennikarzy reprezentujących media branżowe, prasę codzienną, ekonomiczną, stacje telewizyjne i radiowe oraz portale internetowe.

Coraz bogatsza ekspozycja

Tak jak w poprzednich edycjach, targowa ekspozycja składała się z dwóch, nawzajem uzupełniających się części – hotel i gastronomia. Najliczniejszą grupę wystawców w sektorze hotel stanowili producenci i dostawcy wyposażenia pokoi i innych pomieszczeń hotelowych, w szczególności mebli, wykładzin, tapet, tkanin, systemów rezerwacji i kontroli dostępu, wyposażenia łazienek oraz oświetlenia. W części gastronomicznej wystawcy prezentowali nie tylko sprzęt i wyposażenie kuchni, ale także najnowsze wzory zastaw stołowych, dekoracji, produkty spożywcze dla gastronomii oraz środki czystości.

Garść wiedzy

Dostęp do najnowszej wiedzy często decyduje o powodzeniu przedsięwzięcia, co nabiera znaczenia szczególnie w przypadku dynamicznie rozwijających się branż hotelarskiej i gastronomicznej. Nie dziwi zatem fakt, że konferencje organizowane w ramach targów zawsze cieszą się dużym zainteresowaniem ze strony uczestników. Najważniejszym wydarzeniem tegorocznych targów była Konferencja GASTRO-INVEST-HOTEL poświęcona rozwojowi  branży hotelarskiej w Polsce. Wykłady poprowadzili praktycy zajmujący się wdrażaniem w życie najnowszych technologii i nowatorskich rozwiązań. Omówione zostały m.in.: zagadnienia związane z systemami czystości, meblami hotelowymi, projektowaniem hotelowych SPA oraz aktualnie obowiązującymi standardami funkcjonowania recepcji hotelowych. Konferencja przyciągnęła ponad 120 osób.

Po raz pierwszy w ramach targów odbyła się konferencja „Buduj Hotel”, w której uczestniczyło ponad 80 osób. Dodatkowo inwestorzy, zarówno ci, którzy aktualnie prowadzą budowę lub modernizację obiektu oraz ci, którzy ją dopiero planują, mogli skorzystać z bezpłatnych porad ekspertów w punkcie doradztwa inwestycyjnego Inicjatorem obu przedsięwzięć był Instytut Rynku Hotelarskiego.

Zwiedzający mogli także wziąć udział w seminarium edukacyjnym przygotowanym przez Centrum Inwestycji Hotelowych pt. „Redukcja kosztów w obiektach hotelowych poprzez zastosowanie energooszczędnych rozwiązań i urządzeń”.

Tradycyjnie odbyło się Forum Hotel Market poświęcone szkoleniu kadr dla gospodarki turystycznej, pozyskiwaniu środków z funduszy Unii Europejskiej oraz podatkom i opłatom w turystyce i hotelarstwie planowanym w 2008 roku.

Smaczne kąski

Festiwal Kuchni Regionalnych na stałe wpisał się w program targów GASTRO-INVEST-HOTEL. Jak co roku miłośnicy tradycyjnej kuchni regionalnej znaleźli wiele przysmaków, których często trudno szukać w tradycyjnych restauracjach. W tym roku szczególnym powodzeniem cieszyła się Tawerna Grecka prowadzona osobiście przez Theofilosa Vafidisa, członka Kapituły Klubu Szefów Kuchni, znanego z licznych programów kulinarnych. Na wielbicieli kuchni polskiej czekały karczmy: Trzy Regiony (Best Eastern Plaza Hotels) oraz Karczma Pomorska (Hotel Bartan).

Nagrody dla najlepszych

Po raz pierwszy w ramach targów GASTRO-INVEST-HOTEL odbył się konkurs o Złoty Medal Międzynarodowych Targów Poznańskich. Złoty Medal jest najwyższym trofeum dla wystawianego na targach produktu. Przyznawany jest po wnikliwej ocenie zgłoszonych produktów przez Zespół Ekspertów i Sąd Koknursowy.

Złotym Medalem Międzynarodowych Targów Poznańskich Sąd Konkursowy pod przewodnictwem prof. zw. dr hab. Władysława Włodzimierza Gaworeckiego nagrodził średniozmineralizowaną naturalną wodę mineralną STAROPOLANKA gazowaną w opakowaniu 0,30 l szklanym zwrotnym, zgłoszoną do konkursu przez Zespół Uzdrowisk Kłodzkich S.A. z Polanicy Zdroju.

Kapituła konkursu Acanthus Aureus wyróżniła stoiska wystawców, których projekt i przygotowanie w najlepszy sposób przyczyniają się do realizacji strategii marketingowej firmy, pozwalają na budowanie jej pozytywnego wizerunku, umożliwiając jednocześnie sprawną komunikację z rynkiem. Nagrody przyznane zostały wystawcom (medale), projektantom (dyplomy) i wykonawcom (certyfikaty za realizację).

Oto lista laureatów:

WWW Hercules Trading S.A. Poznań
Projekt: Barbara Jopek i Apolonia Wyszyńska
Firma wykonująca stoisko: www Hercules Trading S.A., Poznań

Przedsiębiorstwo Handlowo- Uslugowe ‘KRAK” Andrzej Rakowski, Poznań
Projektant: Jacek Kukieła
Firma wykonująca stoisko: MBH – Sławomir Łochyński, Rokietnica

Grupa wystawców: 
Hotel FORM DESIGN Sp. z o.o.
,
Fabryka Dywanów Agnella S.A.,
MEBLOTAP S.A.,
Centrum Tapet Obiektowych,  
ANIRO Sp. z o.o.
Projektant: Stanisław Stasik i ORB STUDIO PROJEKTOWE
Firma wykonująca stoisko: Centrum Tapet Obiektowych, Łódź

W programie wydarzeń targowych znalazł się niezwykle widowiskowy konkurs barmański w kategorii flair „Gastro Invest Flair Competition 2007”, podczas którego zaprezentowane zostały niespotykane sposoby przygotowywania drinków. konkurs odbył się w dwóch kategoriach: drinków alkoholowych flair oraz tzw. soft drinków pod nazwą FRUIT COCKTAIL FESTIVAL. Wirtuozerskie popisy barmanów po raz kolejny okazały się wielką atrakcją targów. Każdy chętny mógł na miejscu skosztować drinków o nietypowych smakach. Głównymi sponsorami konkursu były Unity Line oraz Victoria Cymes. Przygotowane drinki były oceniane przez sędziów degustacyjnych oceniających wygląd, aromat oraz smak cocktaili, jak też przez sędziów technicznych, którzy oceniali prawidłową pracę barmanów - odpowiedni dobór składników, rozlania, prawidłowy dobór lodu, manipulacje sprzętem. Komisja sędziowska pod przewodnictwem Remigiusza Labusa nagrodziła 1. miejscem w kategorii drinków alkoholowych flair Tomasza Chadrysia z Piły. W kategorii drinków bezalkoholowych Fruit Cocktail Festival 1. miejsce zdobył Grzegorz Szumski ze Szczecina.

Kolejna jubileuszowa edycja targów GASTRO-INVEST-HOTEL odbędzie się w dniach od 22 do 25 października 2008.


Komentarze:

Arkadiusz Wejer z Hotelu Gwiazda Morza. Czym zaskoczy przyszłych gości? O tym opowie w naszej rozmowie. ...więcej»

Sun & Snow z nową nadmorską inwestycją w Jastrzębiej Górze ...więcej»

Novotel Poznań Centrum w nowej odsłonie ...więcej»

Ceny nad polskim Bałtykiem. Ile zapłacimy za wakacje? ...więcej»

Selina planuje otworzyć hotel w Warszawie. Jakich nieruchomości szuka? ...więcej»

Sposób na puste pokoje poza sezonem ...więcej»

Le Regina – najdroższy hotel w Polsce ...więcej»

Wielkie otwarcie niskich cen - nowa kampania taktyczna Focus Hotels ...więcej»

Poznań: Hotel Blow Up w Starym Browarze ...więcej»

Zielona Góra: Hotel Wellstreet zamknięty po zaledwie kilku tygodniach działalności od oficjalnego otwarcia ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji