Strona główna » Aktualności gastronomiczne » Wrocławski Złoty Pies przygotowuje piwo na... | Aktualności gastronomiczne
Wrocławski Złoty Pies przygotowuje piwo na wrześniowe otwarcie obiektu
|
Złoty Pies rozpoczął warzenie piwa na wrześniowe otwarcie (fot. tuwroclaw.com)
|
Browar restauracyjny Złoty Pies znajdujący się we Wrocławiu przy Rynku, mieści się w kamienicy z XIII w., której w 1740 r. nadano godło Złoty Pies. Kamienica została odtworzona w pierwotnym barokowym stylu w 1994 r., a obecnie będzie miejscem, gdzie będzie się można napić specjalnie warzonych na potrzeby lokalu, piw – relacjonuje portal TuWroclaw.pl
W lokalu Złoty Pies trwają jeszcze ostatnie prace aranżacyjne, a browar rozpoczął już warzenie piwa na wrześniowe otwarcie. Piwo trzeba zacząć warzyć odpowiednio wcześnie, bowiem np. Lager o nazwie Bokser wymaga około sześciotygodniowego dojrzewania.
Przygotowywane są także: piwo marcowe, IPA i piwo pszeniczne. Najkrótszy proces warzenia stosowany jest w przypadku piwa pszenicznego, które trafia do spożycia niemal natychmiast po zakończeniu fermentacji, natomiast proces produkcji piwa marcowego i IPA trwa 2-3 tygodnie.
Te cztery gatunki piwa będą tylko zapowiedzią tego, co pojawiać się będzie w trakcie regularnej działalności mini-browaru. Będzie tu można skosztować co najmniej kilku, jak nie kilkunastu nowości.
Oprócz piwa w Złotym Psie serwowane będą również potrawy, których oferta zmieniać się będzie wraz z porami roku, tak by produkty potrzebne do ich przygotowania dostarczane były w stanie świeżym i pochodziły od lokalnych producentów współpracujących z browarem.
Źródło: TuWroclaw.pl – 03.09.2015
| | | |
|
Komentarze: |
|
|
|
|
|
| | |