Strona główna » Aktualności gastronomiczne » „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na... | Aktualności gastronomiczne
„Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy” promują kuchnię regionalną
|
Produkty regionalne (fot. gminaostroda.pl)
|
Do 28 października przyjmowane będą zgłoszenia do dziesiątej odsłony konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy”.
Ideą konkursu jest zgromadzenie unikatowych, regionalnych przepisów kulinarnych i promocja specyficznych produktów żywnościowych, charakterystycznych dla regionu Warmii, Mazur i Powiśla.
W konkursie mogą brać udział zarówno mieszkańcy regionu, jak i podmioty prawne, organizacje i instytucje działające na tym obszarze. Jeden uczestnik może zgłosić do konkursu 1 produkt w każdej z kategorii oraz 1 potrawę.
Konkursowe kategorie, to: - produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego - produkty i przetwory mięsne, produkty i przetwory z ryb, produkty i przetwory mleczarskie, miody, - produkty regionalne pochodzenia roślinnego i produkty z grzybami - przetwory owocowe i warzywne (w tym grzyby i przetwory z grzybami oraz napoje bezalkoholowe) - produkty zbożowe i cukiernicze - regionalne napoje alkoholowe.
Przewiduje się także rywalizację konkursową w części „Potrawy”, która odbędzie się w dwóch podkategoriach: - przedsiębiorstwa (restauracje, zakłady gastronomiczne, gospodarstwa agroturystyczne powyżej 5-ciu pokoi gościnnych) i szkoły; - osoby fizyczne i organizacje zrzeszające osoby fizyczne (w tym koła gospodyń wiejskich) oraz gospodarstwa agroturystyczne do 5-ciu pokoi gościnnych.
Więcej informacji na stronie internetowej www.produktregionalny.warmia.mazury.pl
Źródło: Warmia.Mazury.pl – 27.10.2015
| | | |
|
Komentarze: |
|
|
|
|
|
| | |