Strona główna » Aktualności gastronomiczne » „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na...

Aktualności gastronomiczne


„Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy” promują kuchnię regionalną


Dodano: 2015-10-29

Drukuj

Wyślij



Produkty regionalne (fot. gminaostroda.pl)


Do 28 października przyjmowane będą zgłoszenia do dziesiątej odsłony konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy”.

Ideą konkursu jest zgromadzenie unikatowych, regionalnych przepisów kulinarnych i promocja specyficznych produktów żywnościowych, charakterystycznych dla regionu Warmii, Mazur i Powiśla.

W konkursie mogą brać udział zarówno mieszkańcy regionu, jak i podmioty prawne, organizacje i instytucje działające na tym obszarze. Jeden uczestnik może zgłosić do konkursu 1 produkt w każdej z kategorii oraz 1 potrawę.



Konkursowe kategorie, to:
- produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego - produkty i przetwory mięsne, produkty i przetwory z ryb, produkty i przetwory mleczarskie, miody,
- produkty regionalne pochodzenia roślinnego i produkty z grzybami - przetwory owocowe i warzywne (w tym grzyby i przetwory z grzybami oraz napoje bezalkoholowe)
- produkty zbożowe i cukiernicze
- regionalne napoje alkoholowe.

Przewiduje się także rywalizację konkursową w części „Potrawy”, która odbędzie się w dwóch podkategoriach:
- przedsiębiorstwa (restauracje, zakłady gastronomiczne, gospodarstwa agroturystyczne powyżej 5-ciu pokoi gościnnych) i szkoły;
- osoby fizyczne i organizacje zrzeszające osoby fizyczne (w tym koła gospodyń wiejskich) oraz gospodarstwa agroturystyczne do 5-ciu pokoi gościnnych.

Więcej informacji na stronie internetowej www.produktregionalny.warmia.mazury.pl


Źródło: Warmia.Mazury.pl – 27.10.2015


Komentarze:

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji