Strona główna » Aktualności gastronomiczne » „Gęsina na św. Marcina” –...

Aktualności gastronomiczne


„Gęsina na św. Marcina” – ogólnopolska promocja gęsiego mięsa


Dodano: 2015-11-04

Drukuj

Wyślij



Rusza akcja Gęsina na św. Marcina (fot. poradnikrestauratora.com.pl)


W dniach od 6 listopada do 13 grudnia 2015 roku, 90 najlepszych polskich restauracji, podawać będzie gęsinę w wydaniu autorskim. Akcja popularyzacyjna potraw wykorzystujących gęsie mięso opierać się będzie na współpracy Slow Food Polska z restauratorami – relacjonuje portal PoradnikRestauratora.com.pl

Ponadto w tym roku zaprezentowane zostaną polskie rasy gęsi, których na terenie kraju zarejestrowano 14, a organizatorzy akcji postanowili w tej edycji akcji przybliżyć wyjątkowe wartości kulinarne gęsi biłgorajskiej.



Bogaty kalendarz VII edycji akcji „Gęsina na św. Marcina”, obejmuje między innymi:

- 6 listopada – 13 grudnia - serwowanie gęsiny i Wina Świętomarcińskiego w najlepszych polskich restauracjach (ponad 90 restauracji)
- 7 listopada – III Krakowskie Święto Młodego Wina w Starej Zajezdni na Kazimierzu w Krakowie (zorganizowane wespół z Winnicą Srebrna Góra)
- 11 listopada – ogłoszenie wyników konkursu na najlepszy przepis na gęsinę i wybranie spośród Szefów Kuchni „Króla Gęsiny 2015/16” (wręczenie nagrody 13 grudnia podczas Terra Madre Slow Food Festival – na zakończenie akcji „Gęsina na św. Marcina)
- 7-11 listopada - festiwale gęsiny w Legionowie, Szczecinie, w Swałowie pod Słupskiem oraz w Gęśniku na Kaszubach
14 listopada – uroczyste święto połączone z kolacją w Majątku Rutka na Lubelszczyźnie, www.majatekrutka.eu
12 grudnia – prezentacja i konkurs win Świętomarcińskich z Polski, Słowacji, Czech i Węgier – Terra Madre Slow Food Festival www.terramadre.pl
13 grudnia - zakończenie akcji i wręczenie nagród autorom trzech zwycięskich przepisów i ogłoszenie Króla Gęsiny 2015/16 podczas Terra Madre Slow Food Festival.


Źródło: PoradnikRestauratora.com.pl – 03.11.2015


Komentarze:

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji