Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » Śniadania w lokalu

Aktualności hotelarskie z kraju


Śniadania w lokalu


Dodano: 2005-06-24

Drukuj

Wyślij


Poranna wizyta w kawiarni, barze czy restauracji? Czemu nie, dziś coraz więcej lokali otwiera się przed 9 rano i oferuje "śniadaniówkę". Mogą to być zwykłe parówki czy jajecznica albo coś bardziej wyrafinowanego.

Jeszcze nie tak dawno śniadania, zwykle w restauracjach hotelowych, zamawiali przede wszystkim goszczący w mieście obcokrajowcy. Teraz restauratorzy potwierdzają: w "śniadaniówce" wreszcie drgnęło.

Gastronomiczny boom w Warszawie sprawia, że lokale muszą się coraz bardziej starać, by przyciągnąć klientów. Żeby być, trzeba się czymś wyróżniać - a śniadań do niedawna nie serwował prawie nikt. Po drugie w Warszawie nastała moda na lokale łączące funkcje barów i kawiarń, z nowoczesnym wystrojem, prostym, relatywnie tanim jedzeniem i niezobowiązującą atmosferą. Dostępność takich miejsc i zmieniający się styl życia warszawiaków sprawiają, że chętnych do jadania na mieście przybywa.

Poranne jedzenie to często proste, domowe zestawy: twarożek, świeże bułki, zupa mleczna, jajecznica. Ale mogą być też śniadania wyrafinowane jak np. rosyjskie z kawiorem i szampanem, angielskie, nowojorskie (z kiełbaskami własnej produkcji).

Nawet McDonalds stawia na śniadania: - Obserwowaliśmy ten trend i wreszcie odważyliśmy się wystartować z ofertą śniadaniową. To duże przedsięwzięcie, musieliśmy uruchomić dodatkowe linie produkcyjne - opowiada Dominik Szulowski z McDonaldsa. Od czerwca w godz. 7-10.30 sieć serwuje na śniadania bułki z jajkiem sadzonym, jajecznice, sałatki. Śniadania najprawdopodobniej pojawią się także w klubie przy otwartej kilka dni temu plaży Beach Bols przy Wybrzeżu Helskim. W weekendy będzie można tu zjeść lekkie przekąski i owoce.

Lokale serwujące śniadania w tygodniu zwykle startują o godz. 8-9, gdy ulicami przepływa strumień ludzi podążających do pracy. Tak jest nie tylko w ścisłym centrum, ale też w dzielnicach, w których są biurowce. W weekendy, inaczej niż w tygodniu, gdy jemy je na jednej nodze i w pojedynkę, śniadania są pretekstem do umawiania się na mieście.

Źródło: Gazeta Wyborcza Warszawa - 16.06.2005


Komentarze:

Arkadiusz Wejer z Hotelu Gwiazda Morza. Czym zaskoczy przyszłych gości? O tym opowie w naszej rozmowie. ...więcej»

Sun & Snow z nową nadmorską inwestycją w Jastrzębiej Górze ...więcej»

Novotel Poznań Centrum w nowej odsłonie ...więcej»

Ceny nad polskim Bałtykiem. Ile zapłacimy za wakacje? ...więcej»

Selina planuje otworzyć hotel w Warszawie. Jakich nieruchomości szuka? ...więcej»

Sposób na puste pokoje poza sezonem ...więcej»

Le Regina – najdroższy hotel w Polsce ...więcej»

Wielkie otwarcie niskich cen - nowa kampania taktyczna Focus Hotels ...więcej»

Poznań: Hotel Blow Up w Starym Browarze ...więcej»

Zielona Góra: Hotel Wellstreet zamknięty po zaledwie kilku tygodniach działalności od oficjalnego otwarcia ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji