Sobota 27 Kwiecień 2024

redakcja@hotelinfo24.pl | Reklama w serwisie

Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » Restauracja delight andel’s Hotel Łódz w...

Aktualności hotelarskie z kraju


Restauracja delight andel’s Hotel Łódz w prestiżowym przewodniku Gault&Millau


Dodano: 2015-12-02

Drukuj

Wyślij



Bufety śniadaniowe i brunchowe w Restauracji delight w andel's Hotel (fot. vi-hotels.pl)


Premiera tegorocznej polskiej edycji „Żółtego Przewodnika” Gault&Millau miała miejsce 29 listopada. To obok Michelin jeden z najbardziej wpływowych przewodników kulinarnych na świecie. Opisuje 390 najlepszych restauracjach w Polsce, które zostały wyróżnione przez niezależnych „tajemniczych klientów” spośród ponad 600, które odwiedzili.

Według raportu OpenCard Polacy coraz częściej jedzą w restauracjach. Wydają średnio na ten cel 3,5 % domowego budżetu i najchętniej wybierają lokale sieciowe (40%). Przy wyborze miejsca kierują się głównie ceną i lokalizacją, jednakże ich gusta stają się coraz bardziej wysublimowane.



„Żółty przewodnik” Gault&Millau, wydawany we Francji od 50 lat i obecny w 10 krajach, jest opracowywany z myślą o miłośnikach dobrego jedzenia. Niezależni i anonimowi inspektorzy w ciągu roku odwiedzają wybrane restauracje i hotele. Testują, smakują i oceniają nie tylko jakość potraw, ale również standard obsługi. Ich opinie wyrażają w przyznawanych punktach, a te zmieniają się w „czapy” – od 1 do 5. Najlepsze obiekty trafiają do przewodnika, który często jest porównywalny z kultową pozycją Michelina.

Właściciele nie wiedzą, że goszczą „tajemniczych klientów”. „Dzięki temu nasz przewodnik jest jedynym w Polsce naprawdę rzetelnym źródłem informacji o tym, gdzie warto zjeść” – podkreśla Justyna Adamczyk, redaktor naczelna. Znalazły się w nim również pensjonaty i hotele, w tym andel’s Hotel Łódź ze swoją Restauracją delight. To jedyna restauracja z Łodzi, która została wyróżniona przez Gault&Millau. Otrzymała 2 czapy, więcej dostało tylko 10 obiektów w Polsce. Najlepiej ocenione – na 4 czapy - zostały Atelier Amaro i Senses.

Na ceglanych ścianach wiszą duże zdjęcia, przy zasłanych białymi obrusami stołach stoją wykonane z ciemnego drewna krzesła (…) do tego eleganckie wiszące czarne lampy. W karcie wiele ciekawych pozycji, choćby grasica cielęca smażona z jabłkami i podana z pesto pietruszkowym (…) Szef kuchni dba o sezonowość menu (…) hit to wyśmienite, intensywne w smaku i delikatne w strukturze szparagowe consomme z parmezanem.” – można przeczytać w opisie Restauracji delight w „Żółtym Przewodniku”. Autorzy zwracają też uwagę, że można tu samodzielnie upiec sobie potrawę na gorącym kamieniu i zamówić „jeden z pysznych deserów”.

Wyróżnienie stanowi też osobisty sukces szefa kuchni Mirosława Jabłońskiego, który prowadzi Restaurację delight od początku jej istnienia, czyli od 2009 r. „Znaleźliśmy się w przewodniku Gault&Millau po raz drugi i ponownie otrzymaliśmy 2 czapy. To dowód na to, że trzymamy doskonały poziom obsługi, a przygotowywane przez nas potrawy są jednymi z najlepszych w Polsce! – podkreśla Jabłoński, który już w 2007 r. brał udział w prestiżowym szkoleniu dla szefów kuchni w Institut Paul Bocuse w Lyonie. I dodaje: „Obecność w przewodniku Gault&Millau to dla mnie wyjątkowe wyróżnienie i znakomita rekomendacja naszej restauracji.” W 2010 r. Restauracja delight została nagrodzona prestiżową statuetką Hermesa.

Restauracja delight
Restauracja delight to miejsce, gdzie potrawy przygotowywane są według zasad kuchni fusion. Szef Mirosław Jabłoński najbardziej lubi łączyć tradycyjną polską kuchnię z egzotycznymi składnikami z różnych stron świata, szczególnie z sosami i warzywami, które pochodzą z innych stref klimatycznych i są w Polsce trudno dostępne. Restauracja łączy doznania smakowe z estetycznymi. Jej wnętrza, podobnie jak wnętrza andel’s Hotel Łódź, zostały zaprojektowane przez wybitny londyński duet Jestico+Whiles. Każde ze 170 krzeseł to historyczny unikat, a prace na ścianach są dziełami sztuki autorstwa współczesnych polskich artystów.

andel's Hotel Łódź
andel’s Hotel Łódź to pierwszy 4-gwiazdkowy design hotel w Łodzi oferujący 278 pokoi i apartamentów. Mieści się w budynku dawnej przędzalni Izraela Poznańskiego, na terenie kompleksu Manufaktura. Hotel stanowi wyjątkowe połączenie historycznego budynku z nowoczesną architekturą i niepowtarzalną stylistyką, dzięki czemu był wielokrotnie nagradzany za design i charakter. andel’s Hotel Łódź posiada największe w regionie centrum konferencyjne z 7 salami konferencyjnymi o powierzchni 1 300 m² oraz Salą Balową dla 800 osób.

Vienna International Hotelmanagement AG

Założona w 1989 roku grupa hotelowa Vienna International Hotelmanagement AG prowadzi i rozwija na podstawie umów o zarządzanie łącznie 38 hoteli i kurortów pierwszej klasy. Portfolio składa się z hoteli miejskich, kurortów, hoteli uzdrowiskowych i konferencyjnych. Obiekty znajdują się w Austrii, Czechach, Polsce, Chorwacji, Francji, Niemczech, Rumunii, Słowacji i Rosji. Oprócz międzynarodowych hoteli wypoczynkowych w takich miejscowościach, jak np. Disneyland® Paris, Salzburg, Karlowe Wary, Opatija i Loipersdorf, grupa skupia się także na centrach biznesowych, takich jak Salzburg, Monachium, Berlin, Paryż, Praga, Kraków, Łódź, Bukareszt i Jekaterynburg. Obecnie grupa zatrudnia w sumie około 2,200 pracowników. Więcej informacji: www.vi-hotels.com


Źródło: VI-Hotels.pl – 01.12.2015


Komentarze:

Arkadiusz Wejer z Hotelu Gwiazda Morza. Czym zaskoczy przyszłych gości? O tym opowie w naszej rozmowie. ...więcej»

Sun & Snow z nową nadmorską inwestycją w Jastrzębiej Górze ...więcej»

Novotel Poznań Centrum w nowej odsłonie ...więcej»

Ceny nad polskim Bałtykiem. Ile zapłacimy za wakacje? ...więcej»

Selina planuje otworzyć hotel w Warszawie. Jakich nieruchomości szuka? ...więcej»

Sposób na puste pokoje poza sezonem ...więcej»

Le Regina – najdroższy hotel w Polsce ...więcej»

Wielkie otwarcie niskich cen - nowa kampania taktyczna Focus Hotels ...więcej»

Poznań: Hotel Blow Up w Starym Browarze ...więcej»

Zielona Góra: Hotel Wellstreet zamknięty po zaledwie kilku tygodniach działalności od oficjalnego otwarcia ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji