Strona główna » Aktualności gastronomiczne » Finał konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz...

Aktualności gastronomiczne


Finał konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy” w Olsztynie


Dodano: 2015-12-08

Drukuj

Wyślij



Finał konkursu kulinarnego w Olsztynie (fot. warmia.mazury.pl)


36 potraw i 89 produktów zaprezentowano w tegorocznej, X edycji kulinarnego konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy”. Finał konkursu odbył się w dniu 5 grudnia 2015 roku, w Zespole Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie – informuje portal Warmia.Mazury.pl

W szranki finałowego konkursu stanęło 24 produktów i 8 potraw, które zwyciężyły w eliminacjach odbywających się w Elblągu, Szczytnie i Ełku.



Laureaci Konkursu:
 
Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego:
- „Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego - produkty i przetwory mięsne” - Agroturystyka „Trzy Świerki” Sława Tarasiewicz, Galwiecie k. Gołdapi za „Romincki smalec rydzowy”;
- „Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego - produkty i przetwory z ryb” - Danuta Bondarenko z Tolkmicka za „Perłę zalewową - śledzika w zalewie octowej”;
- „Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego – produkty i przetwory mleczarskie” - Piotr Podgórski z Brzeziny za „Twaróg biały”;
- „Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego - miody” - Remigiusz i Jan Pleszkun z Olsztyna za „Miód pszczeli z pasieki wędrownej Remigiusza i Jana Pleszkuna”.

Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego w kategorii produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego zdobyła Danuta Bondarenko z Tolkmicka za „Perłę zalewową – śledzika w zalewie octowej”.

Produkty regionalne pochodzenia roślinnego:
- „Produkty regionalne pochodzenia roślinnego i produkty z grzybami – przetwory owocowe
i warzywne (w tym grzyby i przetwory z grzybami oraz napoje bezalkoholowe)” - Browar Kormoran Sp. z o.o. z Olsztyna za „Podpiwek warmiński”;
- „Produkty regionalne pochodzenia roślinnego i produkty z grzybami – produkty zbożowe
i cukiernicze” - Polska Akademia Nauk, Dom Pracy Twórczej w Wierzbie za „Drożdżówkę
z żurawiną”.

Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego w kategorii produkty regionalne pochodzenia roślinnego zdobyła Polska Akademia Nauk, Dom Pracy Twórczej w Wierzbie za „Drożdżówkę z żurawiną”.

Regionalne napoje alkoholowe:
- I miejsce i Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego – Browar Kormoran Sp. z o.o. z Olsztyna za „Piwo miodne”.

„Potrawy”, podkategoria przedsiębiorstwa i szkoły:
- I miejsce i Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego – Restauracja „Gościniec Ryński Młyn” z Rynu za „Bliny z maczanką”.

„Potrawy”, podkategoria osoby fizyczne:
- I miejsce i Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego – Agroturystyka Placówka Agata Rudnicka z Wężówki k. Wydmin za „Kaczkę na kaszy gryczanej z grzybami”.

Organizatorami wydarzenia „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy” byli: samorząd województwa warmińsko-mazurskiego, Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza oraz Centrum Informacji Europe Direct Warmia i Mazury.


Źródło: Warmia.Mazury.pl – 07.12.2015
 


Komentarze:

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji