Strona główna » Aktualności gastronomiczne » Finał konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz... | Aktualności gastronomiczne
Finał konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy” w Olsztynie
|
Finał konkursu kulinarnego w Olsztynie (fot. warmia.mazury.pl)
|
36 potraw i 89 produktów zaprezentowano w tegorocznej, X edycji kulinarnego konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy”. Finał konkursu odbył się w dniu 5 grudnia 2015 roku, w Zespole Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie – informuje portal Warmia.Mazury.pl
W szranki finałowego konkursu stanęło 24 produktów i 8 potraw, które zwyciężyły w eliminacjach odbywających się w Elblągu, Szczytnie i Ełku.
Laureaci Konkursu: Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego: - „Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego - produkty i przetwory mięsne” - Agroturystyka „Trzy Świerki” Sława Tarasiewicz, Galwiecie k. Gołdapi za „Romincki smalec rydzowy”; - „Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego - produkty i przetwory z ryb” - Danuta Bondarenko z Tolkmicka za „Perłę zalewową - śledzika w zalewie octowej”; - „Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego – produkty i przetwory mleczarskie” - Piotr Podgórski z Brzeziny za „Twaróg biały”; - „Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego - miody” - Remigiusz i Jan Pleszkun z Olsztyna za „Miód pszczeli z pasieki wędrownej Remigiusza i Jana Pleszkuna”.
Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego w kategorii produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego zdobyła Danuta Bondarenko z Tolkmicka za „Perłę zalewową – śledzika w zalewie octowej”.
Produkty regionalne pochodzenia roślinnego: - „Produkty regionalne pochodzenia roślinnego i produkty z grzybami – przetwory owocowe i warzywne (w tym grzyby i przetwory z grzybami oraz napoje bezalkoholowe)” - Browar Kormoran Sp. z o.o. z Olsztyna za „Podpiwek warmiński”; - „Produkty regionalne pochodzenia roślinnego i produkty z grzybami – produkty zbożowe i cukiernicze” - Polska Akademia Nauk, Dom Pracy Twórczej w Wierzbie za „Drożdżówkę z żurawiną”.
Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego w kategorii produkty regionalne pochodzenia roślinnego zdobyła Polska Akademia Nauk, Dom Pracy Twórczej w Wierzbie za „Drożdżówkę z żurawiną”.
Regionalne napoje alkoholowe: - I miejsce i Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego – Browar Kormoran Sp. z o.o. z Olsztyna za „Piwo miodne”.
„Potrawy”, podkategoria przedsiębiorstwa i szkoły: - I miejsce i Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego – Restauracja „Gościniec Ryński Młyn” z Rynu za „Bliny z maczanką”.
„Potrawy”, podkategoria osoby fizyczne: - I miejsce i Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego – Agroturystyka Placówka Agata Rudnicka z Wężówki k. Wydmin za „Kaczkę na kaszy gryczanej z grzybami”.
Organizatorami wydarzenia „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy” byli: samorząd województwa warmińsko-mazurskiego, Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza oraz Centrum Informacji Europe Direct Warmia i Mazury.
Źródło: Warmia.Mazury.pl – 07.12.2015
| | | |
|
Komentarze: |
|
|
|
|
|
| | |