Strona główna » Aktualności gastronomiczne » Różnorodność kulinarna na Wigilii Narodów w... | Aktualności gastronomiczne
Różnorodność kulinarna na Wigilii Narodów w Brukseli
|
Polska uczestniczyła w Wigilii Narodów w Brukseli (fot. poradnikrestauratora.com)
|
Kraje członkowskie Unii Europejskiej mające swe stałe przedstawicielstwa w Brukseli zaprezentowały swoje tradycyjne potrawy na Wigilii Narodów, która odbyła się 10 grudnia na Rondzie Schumana w stolicy Belgii – relacjonuje PoradnikRestauratora.com.pl
Polska reprezentowana była przez Tomasza Dudę, szefa kuchni Stałego Przedstawicielstwa Rzeczypospolitej Polskiej w Brukseli i Michała Bałazy, kucharza, doradcę kulinarnego Kompleksu Dąbrówka w Jastrzębiu.
Podane w trakcie Wigilii Narodów dania, obejmowały: pierogi z kapustą i grzybami leśnymi, schab ze śliwką (suską sechlońską) w lekkim sosie mięsnym, bigos gotowany kilkanaście godzin oraz barszcz przygotowany z pieczonych buraków, kwaśnych jabłek i dużej ilości palonych warzyw.
Wśród dań przygotowanych przez inne nacje znalazły się: irlandzkie befsztyki wołowe, włoskie dania świąteczne z pizzą i parmezanem, duńskie sery, dżemy i konfitury z żurawiny oraz najlepsze wina z Austrii, Słowacji i Francji.
Źródło: PoradnikRestauratora.com.pl – 17.12.2015
| | | |
|
Komentarze: |
|
|
|
|
|
| | |