Strona główna » Aktualności gastronomiczne » Regionalne tradycje lubelskiej kuchni „W... | Aktualności gastronomiczne
Regionalne tradycje lubelskiej kuchni „W krainie lubelskich produktów tradycyjnych"
|
Pierniczki ozdobne na Boże Narodzenie (fot. lubelskie.pl)
|
Wszystko co najciekawsze w regionalnej, tradycyjnej kuchni lubelskiej znaleźć można w wydanej niedawno książce – "W krainie lubelskich produktów tradycyjnych". Są tam również przepisy wpisane na ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych (LPT) – pisze portal Lubelskie.pl
Tradycje kulinarne regionu lubelskiego wyróżniają się swoją oryginalnością, choćby z tego powodu, że stykają się tu kultury różnych narodów, a nowinki kulinarne trafiały dzięki położeniu na historycznych szlakach handlowych.
Oryginalne potrawy, wykorzystujące bardzo często naturalne produkty w postaci grzybów, dziczyzny czy owoców leśnych, czerpały swą inspirację ze smaków kuchni staropolskiej, ruskiej, ukraińskiej, tatarskiej i żydowskiej.
Elektroniczna wersja publikacji (w formacie PDF) znajduje się w zakładce "Rolnictwo i obszary wiejskie" - "Produkty tradycyjne", klikając na na okładkę katalogu w prawym górnym rogu strony.
Źródło: Lubelskie.pl – 16.12.2015
| | | |
|
Komentarze: |
|
|
|
|
|
| | |