Strona główna » Aktualności gastronomiczne » Klaster Podkarpackie Smaki już trzy lata na rynku... | Aktualności gastronomiczne
Klaster Podkarpackie Smaki już trzy lata na rynku
|
Podkarpackie Smaki już trzy lata na rynku (fot. gospodarkapodkarpacka.pl)
|
21 producentów żywności regionalnej, tradycyjnej i ekologicznej zarejestrowało w dniu 16 stycznia 2013 roku klaster Podkarpackie Smaki. Obecnie organizacja zrzesza już 45 firm związanych z regionalną żywnością – odnotowuje portal GospodarkaPodkarpacka.pl
Podkarpacki klaster powstał z inicjatywy Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia” i w trakcie zaledwie trzyletniej działalności może się już pochwalić szeregiem akcji związanych z promocją tradycyjnej podkarpackiej żywności, zarówno w kraju, jak i za granicą.
Organizacja zajmowała się między innymi: pozyskiwaniem środków zewnętrznych na pomoc dla producentów, działaniami szkoleniowymi, współpracą ze środowiskiem naukowym oraz promocją swoich produktów na terenie województwa podkarpackiego, w kraju i na rynkach zagranicznych.
Na uwagę zasługują działania współfinansowane ze środków tzw. Funduszu Szwajcarskiego (Swiss Contributions), a także udział w różnego rodzaju targach i wyjazdach szkoleniowych.
Źródło: GospodarkaPodkarpacka.pl – 14.02.2016
| | | |
|
Komentarze: |
|
|
|
|
|
| | |